Zoom image | View original size
The architectural design for the Institute of Engineering and Technology at Ahmedabad University exemplifies the typology of an academic quadrangle - a central courtyard garden, flanked by student and faculty rooms. Timeless yet contemporary, this cloister anchors a community of students and scholars - many of whom are the first in their families to attend college. The structure compliments the sequence of space with an array of columns, creating flexible large-span spaces, suitable for an evolving academic program. The building circulation - in the form of cantilevered stairs and screened galleries - weaves alongside the courtyard, creating a dynamic relationship between landscape and architecture. The galleries and corridors are designed to facilitate seamless movement, while offering repose with a line of sandstone benches oriented towards views of the garden. The architecture engages an intense climatic condition - summer temperatures soar to 45 degrees Celcius - with sensitivity, employing red sandstone screens to filter the sun while enhancing the play of light and shadow in the rooms. View more View full description
Share Share