Zoom image | View original size
We were asked by a couple of a local University to design a residence of compact programme in a 500m² (5380ft²) site in a gated community. The husband, a technological-research specialist, longed for different-than-usual housing solutions, and had come into contact with our work through our “Tic-Tac Residence” concept-house, that had been published a few months prior. His wife, on the other hand, wished their home to be more on the conventional side, but also put a lot of value in the relationship between the built-object and the site. That being said, we proponed a house in which the implantation is key: dividing the different sectors of the residence in smaller volumes, we positioned them in strategic places within the site, whose limits were walled due to the lack of interesting outside views. With that, the house had been turned in to itself, as a patio home. The purpouse of this is the discussion between interior and exterior spaces: in walling the site and positioning the house in different places within it we were able to create positive tensions between the built and the building void, attributing to each different characteristics. As a result, the perceptive limits of the building became the extremes of the site, and not the walls of the house themselves. This shift of perception is central to the design; a 170m² (1830ft²) residence receives the vastness of a 500m² house. In order to intensify this feeling, as well as to integrate the gardens with the interior spaces, the exterior walls are lit at night, being, again, put in the position of true limits of the house’s horizon. View more View full description
Share Share