Zoom image | View original size
The Paul Chevallier school complex is situated in Rillieux-la-Pape, a northern suburb of Lyon. At 5,034 m2, it is an unusually large project; and this indicates the growing attractiveness of the area. The complex currently comprises a nursery school and an elementary school. In 2014, a gym will be added, which will also be available for community activities. The site occupies an entire block, close to the centre of the district. The two schools are functionally and administratively autonomous. While following on from each other, they make up a continuum, in an overall composition. They are made up of rectangular modules in "V" formations enclosing internal spaces which, in the case of the nursery school, is a garden, and, in that of the elementary school, a patio. The design takes account of the sloping terrain. The structures in laminated KLH® panels have imposing planted-out roofs with overhangs. Lending its tone to the entire project, this extra "façade" represents the lyrical nature of the relationship between nature and architecture, in a Japanese-inspired atmosphere. It is accessible and visible from inside the buildings via the volumes of the first floor, part of which rises up over the roof and seems to float over this hanging garden. View more View full description
Share Share