Zoom image | View original size
This pavilion is located at the foot of Laojunshan mountain in Xinjin, to usher in the people to the holy place of Taoism, while the building itself shows the essence of Taoism through its space and exhibitions. The tile used for façade is made of local material and worked on in a traditional method of this region, to pay tribute to Taoism that emphasizes on nature and balance. Tile is hung and floated in the air by wire to be released from its weight (and gain lightness). Clad in breathing façade of particles, the architecture is merged into its surrounding nature. The façade for the south is divided into top and bottom and staggered in different angles. This idea is to respond to two different levels of the pond in front and the street at the back, and avoid direct confrontation with the massive building in the south. For the east side, a large single tile screen is vertically twisted to correspond with the dynamism of the road in front. The façade for the north side is static and flat, which faces the pedestrians’ square. Thus the tile screen transforms itself from face to face, and wraps up the building like a single cloth. View more View full description
Share Share