Zoom image | View original size
Soon after the passing of his wife in 1949, Alto began the design for a summer getaway for himself on the western shore of island Muuratsalo, Finland. Through the process of designing the house, it became an experimental study of materiality, architecture construction and philosophies. The most basic understanding of the house is it's courtyard scheme which focuses inwards on the space while also directing careful views of the nearby Lake Paijanne. The walls of this courtyard reflect the very nature of the experimental home, as there are more than fifty different types of bricks which are arranged in various patterns. This allowed Aalto to test the aesthetics of different arrangements while also monitoring how they reacted in the rough climate. Testing concepts like foundation systems, free-form brick construction, and passive solar heating, Aalto was comfortable exploring materiality because he only used the residence part time. The interior of the house holds a raised loft area which was to function as a painting studio. This is supported by large wooden beams which hold the space in tension. View more View full description
Share Share