Zoom image | View original size
The industrial area of Pettoranello, close to Isernia, is located in an ex-wetland surrounded by mountains, tangent to the state route connecting Campobasso and Isernia to the railway. The medieval town of Pesche dominates the valley. On the site there is a square shed and the office building. For the office building, the client requested a central double-height void with skylights and rooms accessed by distribution galleries over the void. Though these requests suggested the hypothesis of a new introverted and centripetal spatial configuration, the qualities of the landscape called for a more open solution. These intentions have been expressed by using three elements that differ for morphology, chromaticism and surface treatment. A ribbon emphasizes first the longitudinal component, defining the entrance and starting a dialectic exchange with the mass of the shed. The vertical component, details the way zenith light penetrates the building. View more View full description
Share Share