Zoom image | View original size
"The Cube" is an open-air performance venue set against the backdrop of historic warehouses in Winnipeg’s Exchange District. The design commission gained through an invited competition, recognizes that the stage typically functions as such during a very limited time season, and questioned what opportunities the venue could provide during the rest of the year. In its final rendition the stage is articulated as a multi-functional environment that shifts from a vibrant performance space to an ephemeral, glowing,interactive pavilion and focal point. The outer shell of the stage is a dynamic membrane composed of diamond extrusions strung together to form a flexible curtain that draws back to reveal stage and structure within. The retracted skin in turn becomes a draped and undulating ceiling landscape providing a backdrop for performance and allowing adjustments to the stage’s acoustics. When closed, the angled diamond pieces capture and refract light or images to their outer surface, creating a unique pixel matrix. Programmable lighting shines onto the pixelated skin offering a canvas for interactive displays - seasonally programmed and available for active engagements by local artists. The Stage in its closed position also accommodates small gatherings and exhibitions inside. View more View full description
Share Share