The Atmosphere of Paris Cafes / Nicolas Dorval-Bory + Raphaël Bétillon

Air Filtration Restaurant © Dorval-Bory + Bétillon

We’ve featured a few projects by Nicolas Dorval-Bory, such as his extension for an artist residency and a sustainable house for winter sports; and now, he and  Raphaël Bétillon have shared their latest conceptual project focusing on re-thinking Parisian bistros.    A strong cultural component of Paris, the bistro offered a place of intense life and intellectual dynamism, with its typically noisy ambiance and chattering clients.  However, recently,  Dorval-Bory and Bétillon have felt that the bistro has slowly begun to loose its sense of vitality, as bistros are becoming “often disappointing, stuck up in ornaments of another century, mimicking with decors for tourists times when the lively creative atmosphere filled the place alone.”  So, the pair decided to explore the atmosphere of such bistros in an effort to improve the quality of this traditional space.   This approach has created a bistro that literally responds to the people occupying the space, leading to some interesting scenarios on an experiential level.  ”Our intervention would then be about the control and expression of these atmospheric bodies, a contemporary way to celebrate climate as the primary user’s envelope. Architecture would split into two : on one hand, a built layout designed as a structuring machine, a back frame controlling, on the other hand, flows, phenomenons and invisible particles,” explained the architects.

More images and more about the project after the break.

Update: Paysages en Exil / Nicolas Dorval-Bory + Raphaël Bétillon

In the middle of June, we shared Nicolas Dorval-Bory and Raphaël Bétillon’s Paysages en Exil, an experiential journey that was part of the Imaginez Maintenant in .  We just received word that the project is completed, and we have a new set of photos to share.  By viewing the video, one can better understand how the dense mist that blankets visitors on their path from the greenhouse to the ending garden can alter their environment.  The “cloud” brings a level of abstraction to those wandering on the path to the garden, almost containing people in this experience and separating them from the rest of the world for the duration of the walk.

Photographs of the project after the break.