El Polo House / Juan Cristóbal Valenzuela Leighton + Eduardo Rivera Barros Arquitectos

© J. Cristóbal Valenzuela L

Architects: Juan Cristóbal Valenzuela Leighton +
Location: , Chile
Project Year: 2011
Photographs: J. Cristóbal Valenzuela L

Catch Light Classrooms / LAND Arquitectos

© Sergio Pirrone

Architects: LAND Arquitectos
Location: Til Til, Santiago,
Design Team: Cristobal Valenzuela Haeussler, Angela Delorenzo Arancibia
Project Year: 2011
Photographs: Sergio Pirrone

Rock House / UN Arquitectura

© Natalia Vial

Architects: UN Arquitectura
Location: , Chile
Project Year: 2010
Project Area: 266 sqm
Photographs: Natalia Vial

Call for Proposals: A Master Plan for Bulnes Ave in Santiago, Chile

To commemorate ’s Bicentennial, President Sebastián Piñera Echenique has developed the “Legado Bicentenario” (Bicentennial Legacy) program to create, revitalize and consolidate public spaces/buildings of great urban/cultural importance to . As part of this program, the President has decided to revitalize ’s Civic Quarter, particularly Bulnes Avenue (Paseo Bulnes) and the area around it.

The Housing and Urban Development Ministry has therefore launched the “International Public Competition: Master Plan for the Bulnes Urban Axis” and is calling for urban design / architectural proposals to complete, update and revitalize Bulnes Avenue and its surroundings. The goal of this initiative is to develop a Master Plan for the area, located in the heart of the Municipality of Santiago, and revitalize its public spaces to create a suitable abutment at the southern end of Bulnes Avenue.

The First Prize Winner will receive about USD $50,000.

More info, after the break…

Dojo / UMWELT + Lucía Cavecedo García

© Lucía Cavecedo García

Architects: UMWELT + Lucía Cavecedo García
Location: , Chile
Project Year: 2011
Photographs: Lucía Cavecedo García

Barn House / Cazú Zegers G.

© Guy Wenborne

Architects: Cazú Zegers G.
Location: , Chile
Architect In Charge:
Photographs: Guy Wenborne

Venice Biennale 2012: CANCHA – Chilean Soilscapes / Chile Pavilion

© Nico Saieh

Cancha is a pre-hispanic Quechuan word that indicates a void that enables connections with our ground as well as among people. In urban terms, it is similar to the Spanish Plaza Mayor – the word is used in South America to designate an open space where the harvest is measured and distributed. Cancha is also the field for the ancient game of Palín, traditional of the Chilean Mapuches. Then, Cancha is the word used to comprehend the Chilean Ground, a common ground, which is not urban but territorial.

© Nico Saieh

The Cancha is established over a salt soil, taken straight from the Chilean desert, including three salt rocks that visitors can use to sit on. Floating over this soil, a series of boxes display the seven points of view from seven Chilean architects invited by the curators to think, discuss, and propose material in the context of the global relevance of the Biennale, to “think” from its ground in this critical moment of social change.

The invited architects and their visions are Pedro Alonso (Deserta), Elemental (Metropolitan Promenade), Susuka (Limitless Chile), Genaro Cuadros (Playground), Germán del Sol (Kancha), Iván Ivelic (Travesies of the Amereida) and Rodrigo Tisi (Performances of Conquest). Chilean artists Pedro Pulido & Iván Navarro created the Neon sculpture.

The videos used to represent the visions of the seventh architects were filmed and directed by Estudio Palma.

More photos and information about the curators after the break:

House MJ / COMUNarquitectos

© Aryeh Kornfeld

Architects: COMUNarquitectos
Location: San Manuel, ,
Architects: Catalina González, Sebastián Yurjevic
Project Year: 2011
Project Area: 145 sqm
Photographs: Aryeh Kornfeld

Hill’s House / Ignacio Correa Correa

© Alfredo Gildemeister

Architects: Ignacio Correa Correa
Location: , Chile
Structure Engineering: Alberto Ramirez
Project Year: 2012
Photographs: Alfredo Gildemeister

Ranco House / elton+léniz arquitectos asociados

© Marcos Mendizabal

Architects: elton+léniz arquitectos asociados
Location: Lago Ranco,
Architects: Mirene Elton, Mauricio Leniz
Collaborators: John Fieldhouse, Nicolas Jure Wilkens
Project Year: 2010
Project Area: 600 sqm
Photographs: Marcos Mendizabal

House W / 01Arq

© Mauricio Fuertes

Architects: 01Arq
Location: Huentelauquen,
Architects: C.Winckler, P.Saric, F.Fritz
Project Year: 2007
Project Area: 130 sqm
Photographs: Aryeh Kornfeld, Mauricio Fuertes

Casa O / 01Arq

© Mauricio Fuertes

Architects: 01Arq
Location: , Chile
Design Team: Cristian Winckler, Pablo Saric, Felipe Fritz
Project Year: 2009
Photographs: Aryeh Kornfeld, Mauricio Fuertes

Refugio La Parva / elton+léniz arquitectos asociados

© Natalia Vial

Architects: elton+léniz arquitectos asociados
Location: Lo Barnechea, Santiago,
Design Team: Mirene Elton, Mauricio Leniz
Architect Office: Cristobal Teixido
Project Year: 2011
Photographs: Natalia Vial

Santa Pizza Mall Sport / 01Arq

© Aryeh Kornfeld

Architects: 01Arq
Location: Santiago,
Project Architects: C. Winckler, P. Saric, F. Fritz, A. Baile
Project Year: 2008
Project Area: 500 sqm
Photographs: Aryeh Kornfeld

Led-LS Offices / Amunátegui Valdés Architects

©

Architects: Amunátegui Valdés Architects
Location: La Concepción 141, Providencia, Metropolitan Region, Chile
Project Year: 2011
Photographs: Amunátegui Valdés Architects

Cumarú Restaurant / Gonzalo Mardones Viviani

© Nico Saieh

Architects: Gonzalo Mardones Viviani
Location: Vitacura, Santiago Metropolitan Region,
Project Year: 2012
Photographs: Nico Saieh

Curricular Administrative Building Lycée María Auxiliadora / SURco

Courtesy of

Architects: SURco
Location: Linares, Maule Region,
Architect In Charge: Juan Paulo, Felipe Alarcón Carreño
Design Team: Juan Paulo, Felipe Alarcón Carreño
Project Year: 2011
Project Area: 735,4 sqm
Photographs: SURco

Video: Residencia / Tramnesia

Provided by the creative minds of Tramnesia, this short film takes us inside a remote hotel in Northern known as the Residencia. Located in a desolate area of the Atacama desert, this subterranean building is straight out of a James Bond movie, literally. You may recognized it as the bad guy lair in Quantum of Solace.

Designed by the German architects of Auer + Weber, this hotel serves as a sanctuary for the astronomers and visitors of the European Southern Observatory’s Paranal Observatory. Hardly visible from the entrance road, the submerged the L-shaped structure is marked by a long brick entrance and skylight dome. Once inside, “cavernous public spaces echo the openness of the desert” and are “enclosed by dark earth tones that produce a cozy and secure effect.”