Social Housing Sandtlaan / HVE architecten

©

Architects: HVE architecten
Location: , The Netherlands
Project team: Gerrit van Es, Dali Lourens, Lia Tuijt
Client: Dunavie
Project area: 4,500 sqm
Project year: 2011
Photographs: HVE architecten

Pilar House / FILM-OBRAS DE ARQUITECTURA

©

Architects: FILM-OBRAS DE ARQUITECTURA (Carlos Fernández, Jorge Isaías, Gabriel Lanosa, Claudio Maslat)
Location: Buenos Aires,
Project area: 105 sqm
Project year: 2006 – 2009
Photographs: Courtesy of FILM-OBRAS DE ARQUITECTURA

Brick House / AZL architects

©

Architects: AZL architects
Location: Gaochun, Jiangsu Province, China
Project Team: Zhang Lei, Shen Kaikang, Zhang Ang
Collaborator: Gaochun Architectural Design Office
Project area: 580 sqm (Ye House) + 860 sqm (Wang House)
Project year: 2006 – 2008
Photographs: Iwan Baan

Three Courtyard Community Centre / AZL architects

©

Architects: AZL architects – Zhang Lei
Location: Yangzhou, , China
Project Team: Zhang Lei, Shen Kaikang, Yang Hefeng
Collaborator: Yangzhou City Planning & Design Institute
Project area: 1,900 sqm
Project year: 2008 – 2009
Photographs: Iwan Baan

Refurbished Market In Serbia / Mirjana Berkeš & Ana Kovencz-Vujić

© Mirjana Berkeš,

Architects: Mirjana Berkeš, Ana Kovencz-Vujić
Location: Donji Milanovac,
Project area: 600 sqm
Project year: 2010
Photographs: Courtesy of Mirjana Berkeš, Ana Kovencz-Vujić

Villa Håkansson-Tegman / Johan Sundberg

© Kasper Dudzik

Architects: Johan Sundberg
Location: , Sweden
Collaborator: Mattias Andréasson
Landscaping: Maria Arborgh
Structural engineer: Laine Montelin, Tyréns
Client: Håkansson-Tegman Family
Builder: Lars Benjaminsson
Project year: 2008 – 2009
Photographs: Kasper Dudzik

Sra Pou Vocational School / Architects Rudanko + Kankkunen

©

Architects: Architects Rudanko + Kankkunen
Location: Sra Pou,
Project year: 2010 – 2011
Photographs: Architects Rudanko + Kankkunen

Haberfield House / Lahznimmo Architects

© Courtesy of Lahznimmo Architects

Architects: Lahznimmo Architects
Location: ,
Design Team: Andrew Nimmo, Annabel Lahz, Hugo Cottier
Project area: 180 sqm
Project year: 2010
Photographs: Courtesy of Lahznimmo Architects

Brick A Back House / Architecture Republic

© Paul Tierney Photography

Architects: Architecture Republic
Location: Dublin,
Project area: 42 sqm
Project year: 2010
Photographs: Paul Tierney Photography

N+C Townhouse / Studio101 Architects

© Trevor Mein

Architects: Studio101 Architects
Location: Geelong, ,
Project area: 256 sqm
Project year: 2009
Photographs: Trevor Mein

Varaždin Residence / Dva Arhitekta

© Robert Leš

Architects: Dva Arhitekta d.o.o. -  Tomislav Ćurković, Zoran Zidarić
Location: Varaždin,
Collaborator: Barbara Vuković
Project area: 450 sqm
Project year: 2004 – 2009
Photographs: Robert Leš

Wondangri House / UOSarchitects

© Park Wan Soon

Architects: / Jung ki jung
Location: 348-15, Wondangri, Toechon-myeon, Gwangju-si, Gyeonggi-do,
Client: Ok Jung In
Project area: 127 sqm
Project year: 2008 – 2010
Photographs: Park Wan Soon

Alma Lane House / Boyd Cody Architects

© Courtesy of

Architects: Boyd Cody Architects
Location: Dublin,
Project area: 99 sqm
Project year: 2006
Photographs: Paul Tierney / Boyd Cody Architects

New City Library / Bolles + Wilson

© Christian Richters

Architects: BOLLES+WILSON
Location: ,
Project area: 5,630 sqm
Project year: 2006 – 2010
Photographs: Christian Richters, BOLLES+WILSON

YouTube Preview Image

V35K18 Residence / Pasel.Kuenzel

© Marcel van der Burg

Architects: Pasel.Kuenzel Architects
Location: Leiden,
Team: R. , F. Künzel
Project year: 2011
Photographs: Marcel van der Burg

Library And Coffee Shop / MYCC

© Javier Ortega

Architects: MYCC – Carmina Casajuana, Beatriz Casares, Marcos
Location: ,
Client: Tipos Infames
Project year: 2010
Photographs: Javier Ortega

AD Classics: MIT Chapel / Eero Saarinen

Courtesy of Wikimedia Commons, © daderot

is one of the most respected architects of the 20th Century, often regarded as a master of his craft.  Known for his dynamic and fluid forms, his design for the Institute of Technology’s chapel takes on a different typology than his previous works.  Completed in 1955, the MIT Chapel is a simple cylindrical volume that has a complex and mystical quality within.  Saarinen’s simple design is overshadowed by the interior form and light that were meant to awaken spirituality in the visitor.

The non-denominational chapel is intended to be more than just a religious building, rather it’s meant to be a place of solitude and escape that induces a process of reflections.  Located at the heart of MITs campus, the chapel’s cylindrical form breaks the rigidity of the campus’s orthogonal grid.

More on the MIT Chapel after the break.

Pont á Celles House Refurbishment / calimùcho

© Courtesy of

Architects: calimùcho – Auffray Deghorain, David Ameye, Amélie Compère, Arnaud Roberti
Location: , Belgium
Stability engineer: Mr Degallaix
Carpenter & roofer: JC Toiture – Mr Joel Croy
Photographs: Laurence Dubuisson