Sao Paulo’s New Green Urban Planning Policy

istockphoto.com

The new Água Espraiada Operação Urbana urban planning program in has taken a major approach to sustainability. With this plan in action, the Rochaverá Corporate Towers, a high profile mixed residential, office, and shopping complex, is a great example. The recently built project is located at a former industrial area along the Pinheiros River Basin. This enormous 1.2-million-square-foot development, designed by Aflalo and Gasperini Architects, was built to be highly energy efficient, control water usage, cut greenhouse gas emissions, and ease traffic congestion. With the success of the mentioned project, we can begin to ask ourselves, ‘How can a development accomplish all of those objectives?’ Start with urban planning that mitigates sprawl, one of biggest threats to the planet today. More information after the break.

Guest House / doisamaisv arquitetos

© Fran Parente

Architects: doisamaisv arquitetos
Location: , São Paulo, Brasil
Design Team: Fabiana Cyon, Ana Paula de Castro, Vito Macchione Ferreira
Area: 3,400 sqm
Year: 2012
Photographs: Fran Parente

Boaçava House / Una Arquitetos

©

Architects: Una Arquitetos
Location: sao Paulo, Brazil
Design Team: Cristiane Muniz, Fábio Valentim, Fernanda Barbara, Fernando Viégas
Year: 2011
Photographs: Leonardo Finotti

AD Round Up: Architecture in Brazil

© Nelson Kon

Today we celebrate ’s Republic Day  with great architecture from a great country. The main image belongs to Carapicuiba House designed by Angelo Bucci and Alvaro Puntoni. Don’t miss Isay Weinfeld’d  Livraria da Vila or Pier House  by  Gabriel Grinspum + Mariana Simas. Revisit the great Fundação Iberê Camargo in Porto Alegre by Pritzker Prize, Alvaro Siza. Finally, check out Marcio Kogan’s House 6 designed by Marcio Kogan.

Piratininga São Paulo High-Rise Housing Proposal / OODA

Courtesy of

OODA shared with us their design proposal for an iconic high-rise with 40 stories in Sao Paulo. Invited to participate in the competition, the we challenge was to merge in just one whole both tourist apartments and luxury residences with plenty of common spaces, gardens and sightseeing spaces. More images and a brief description after the break.

EF Offices / ST Arquitetura

© Patricia Nogueira

Architects: ST Arquitetura
Location: ,
Project Manager: Stephan Steyer
Year: 2012
Photographs: Patricia Nogueira

JPGN House / Macedo, Gomes & Sobreira

© Joana França

Architects: Macedo, Gomes & Sobreira
Location: Brasília,
Architect In Charge: Danilo Matoso Macedo
Collaborators: Angela Nemer, Simone Fonseca, Viviane Berlim
Structure: Marcello Usai
Lot Area: 800 sqm
Area: 355 sqm
Year: 2007
Photographs: Joana França

Olympic Golf Course Clubhouse Proposal / RUA Arquitetos

Courtesy of

RUA Arquitetos shared with us their design for the Olympic Golf Course Clubhouse in which is organized like a comfortable veranda, dissolving the limits between the landscape, the building, and the users. As Rio citizens, the architects wanted an architecture that expressed the city’s lifestyle, one that was tropical, open and generous, like a big varanda leaning over the golf course. They reconfigured the concept of ‘veranda’ with a large, extremely light roofing around which the clubhouse’s activities are organized. More images and architects’ description after the break.

Olympic Golf Camp Headquarters Competition Entry / Group8

Courtesy of

To enhance its belonging to the green world the new Olympic Golf Camp Headquarters aims to become a landscape icon merging with the nature of the site. Designed by Group8, the buildings are made by cutting the ground at different points and then by lifting it up at some corners. The newly created landscape is oriented according to the context and the program offering good protection from the ‘superblocks’ complex next to them. More images and architects’ description after the break.

Rio 2016: RUA Arquitetos to design Olympic Golf Course Clubhouse

©

The Brazilian Institute of Architects and department (IAB-RJ) have announced architects Pedro Évora and Pedro Rivera of RUA Arquitetos as winners of a competition to design the 2016 Olympic golf course clubhouse. The competition, open to professionals who graduated within the last 15 years, attracted entries from 82 teams of architects and landscape architects from across Brazil.

RUA Arquitetos’ winning scheme captures the atmosphere of Rio by showcasing the lush tropical landscape of Barra da Tijuca with a large veranda whose lightweight roof collects rainwater to irrigate the course.

Continue reading for the architects’ project description.

UPDATE: Oscar Niemeyer Hospitalized

Oscar Niemeyer.

Oscar Niemeyer, the renowned Brazilian architect, has been admitted to the Samaritan’s Hospital of .

Niemeyer, who will turn 105 this December, was admitted to the same hospital for about 2 weeks in May after suffering from pneumonia.

According to The Huffington Post, Niemeyer’s doctor, Fernando Gjorup, has said that the architect is “fine” and in stable condition, although “a bit dehydrated. He entered the hospital complaining of nausea, but little else.”

Story via LaInformación.com and The Huffington Post

Gedda House / Mustafá Bucar Arquitetura

© Paulo Rezende

Architects: Mustafá Bucar Arquitetura
Location: Goiânia, Goiás,
Project Year: 2008
Project Area: 360 sqm
Photographs: Paulo Rezende

Congresso Nacional dos Municípios (CNM) Headquarters Winning Proposal / Luis Eduardo Loyola and Maria Cristina Motta

© Dinafex

The primary condition for the first prize winning design of the new headquarters of Congresso Nacional dos Municípios (CNM) is the creation of a metropolitan area in line with the urban context of the city of Brasilia. Designed by and , the project is embodied along an axis in the form of a white metallic volume floating gently on a concrete basement. The transparency of the volume creates a special relation with their surroundings. More images and architects’ description after the break.

City Hall Várzea Paulista Competition Entry / Brazilian Architects

Courtesy of Brazilian Architects Team

Designed by Ana Cecília Tourinho, Analu Brandão, Gabriel Kozlowski, and Beni Barzellai, their competition entry for the City Hall creates a unity among all the planned projects for the downtown of . By proposing an infrastructural ring, the project functions as a public connector to embrace the existing green space and north and south. Connected to the public transportation system, it distributes and negotiates the confluence and flow of pedestrians while building a coherent image of the city’s entry. More images and architects’ description after the break.

CASA FIRJAN da Indústria Criativa / Lompreta Nolte Arquitetos

Courtesy of

A cultural and educational space for creative industries, such as movie, TV, web design, fashion and performing arts, the first prize winning proposal for the CASA FIRJAN da Indústria Criativa unifies the educational, cultural and corporate segments. Designed by Lompreta Nolte Arquitetos, the project, located in , creates a hub for producers, consumers, and investors of these disciplines to provide interaction, networking and business opportunities. More images and architects’ description after the break.

CAD SP / PAX.ARQ + Vazquez Junqueira Arquitetura

© PAX.ARQ

PAX.ARQ, in collaboration with , designed this concept for the CAD SP (Digital Arts Center of ) as a study for ’s secretary of culture. The transparent, prismatic cube arises from the concepts of inter-connectivity, transparency and respect to pre-existing architectural surroundings. Learn more after the break.

Infinity Tower / KPF

© Leonardo Finotti

Architects: KPF
Location: Sao Paulo,
Project Year: 2012
Photographs: Leonardo Finotti

Lightweave Palm Observatory / X-Studio

© Ivan Juárez

Conceived by Mexican architect Ivan Juárez from X-Studio, the Lightweave Palm Observatory consists of a dialogue with the natural landscape context of , Brazil. The project explores a local artisanal textile technique using the coconut palm leaf found in the island as raw material. It then forms an interior space for personal reflection which creates a visual dialogue between the interior and exterior landscape that it delimits. More images and architects’ description after the break.