A Musical Interlude with Simon & Garfunkel / So Long, Frank Lloyd Wright

YouTube Preview Image

For those of you who may not know who are (don’t worry I wouldn’t admit to it either), they were an American duo consisting of singer-songwriter Paul Simon and singer Art Garfunkel. Most notably known for their hit single “The Sound of Silence” and also for their music being featured in the film The Graduate which featured another one of their hits “Mrs. Robinson”.

Simon & Garfunkel rose to critical and commercial success between 1960 and 1970 when they recorded their final studio album Bridge Over Troubled Water which included the song “So Long, . The origins and meaning of this song have long been debated, one argument is that the song is a dedication to Frank Lloyd Wright from Art Garfunkel who was himself a former architecture student, and the other argument is that the song served as a hidden farewell between Simon & Garfunkel since this would be their final album together. Evidence can be found within the lyrics of the song that says, “I remember the nights we’d harmonize till dawn, I never laughed so long, so long, so long…” The repeated use of the “so long” can be interpreted as a goodbye between the two.

What do you think were the intentions behind this song…?

So long, Frank Lloyd Wright.
I can’t believe your song is gone so soon.
I barely learned the tune
So soon
So soon.

I’ll remember Frank Lloyd Wright.
All of the nights we’d harmonize till dawn.
I never laughed so long
So long
So long.

Architects may come and
Architects may go and
Never change your point of view.
When I run dry
I stop awhile and think of you

So long, Frank Lloyd Wright
All of the nights we’d harmonize till dawn.
I never laughed so long
So long
So long.

Wendouree Railway Station / Hassell with Parsons Brinckerhoff

Courtesy of

Architect: HASSELL with Parsons Brinckerhoff
Location: Ballarat, Victoria,
Client: Department of Transport
Project Year: 2009
Photographs: Courtesy of HASSELL

Museum of the Fromelles Fight / SERERO Architectes

© Serero Architect

The architecture of the Museum of , designed by SERERO Architectes, is aiming at establishing a link between sky and earth, between visitors and the “burial” of soldiers. This is a building with a low profile, which is half-sunk on its northeast facade. The work on natural topography has helped to improve the natural slope of the site and cover, partially, the technical space of the museum. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of Studio 8 1/2

New Otets Paisiy Public Library / Studio 8 1/2

Architects: Studio 8 1/2
Location: Plovdiv, Bulgaria
Project Year: 2011
Photographs: Courtesy of Studio 8 1/2…

nycobaNOMA 2011 Membership Drive and Design Talk

nycobaNOMA 2011 Membership Drive and Design Talk

The New York Chapter of the National Organization of Minority Architects, nycobaNOMA…, is excited to kick off their 2011 Membership Drive! Take the survey, win amazing prizes, and come out to support nycobaNOMA at their Fall Design Talk/Networking Mixer

Beach House / Bourne Blue Architecture

© Simon Whitbread

Architects: Bourne Blue Architecture
Location: , Australia
Engineer: Izzat Consulting Engineers
Builder: Sugar Creek Building Co.
Project Year: 2010
Project Area: 169 sqm
Photographs: Simon Whitbread

DesignByMany Rapidly-Deployable Shade Winner / Arcollab

© 

SHRM‘s Umbra_vela was announced as the winner of DesignByMany‘s latest challenge: “A Rapidly-Deployable Shade Structure”. The challenge asked professionals and students in the AEC community to submit proposals for a rapidly-deployable shade structure that could just as easily be deployed during a day at the beach or park, or in a desert environment. SHRM were chosen by a select group of judges, Andrew Payne, David Benjamin and Kevin Klinger.  For winning the HP-supported challenge, SHRM will take home a brand-new HP Designjet T790 24″ PostScript ePrinter.

Update: Museum der Kulturen Basel / Herzog & de Meuron

Courtesy of Museum der Kulturen Basel

In early September we reported that the Museum der Kulturen Basel reopened its doors after two years of reconstruction, refurbishment and expansion.  Now we are providing you with some more images of this exciting design.

Among the updates was a Herzog & de Meuron design described as a ‘stunning crown for the historical walls: the beautiful rooftop of irregular folds fits harmoniously into the rooftops surrounding the cathedral’.

Mouriz School / Atelier Nuno Lacerda Lopes

© FG+SG – , Sergio Guerra

Architect: Atelier Nuno Lacerda Lopes (CNLL)
Location: Mouriz, Paredes,
Client: Paredes City Council
Project Team: CNLL I Márcia Areal I Vanessa Tavares I Hélder Lopes I Augusto Rachão I Natália Rocha
Architecture Coordination: CNLL
Specialties: AC + Cogen, Central Projecto, IPC
Constructor: MRG
Model: CNLL
Project Area: 3,220 sqm
Project Year: 2010
Photographs: FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

Courtesy of PEÑA architecture

Mini Mall / PEÑA architecture + AFARAI

Architects: PEÑA architecture + AFARAI
Location: Rotterdam, The Netherlands
Principal Architect: Gabriel Raúl Peña
Engineering Consultant: Acropolis architects
Project Year: 2011
Project Area: 2,606 sqm
Photographs: Courtesy of Peña Architecture…

Botanica Sales Office & Showrooms / Vin Varavarn Architects

© Spaceshift Studio

Architect: Vin Varavarn Architects Ltd.
Location: Thanarat Road, Pakchong , Nakorn Ratchasima, Thailand
Project Team: M.L.Varudh Varavarn, Kanoksak Yodmongkon, Santiparp Ruttacomnuan, Meechai Jareonporn
Owner: Scenical Developments Co,. Ltd
Landscape Designer: Ltd.
Structural Engineers: Vin Varavarn Architects Ltd.
Interior Designer: Define Studio Co,.Ltd
Construction Management: Qbic Engineer & Architects Co,. Ltd
Main Contractor: Water Thai Construction Co,. Ltd.
Project Area: 358 sqm
Project Year: 2011
Photographs: Spaceshift Studio

Starlit Learning Center / The XSS

Courtesy of

Architects: The XSS
Location: Hong Kong,
Project Area: 230 sqm
Photographs: Courtesy of The XSS

Courtesy of Storefront for Art and Architecture

Kissing vs Komplex: The relations between art and architecture

On October 18th, starting at 7pm, Storefront for Art and Architecture presents Kissing vs Komplex, a Productive Disagreement Series Event with Sylvia Lavin and Hal Foster on conversation about contemporary relations between art and architecture, and the forces that bring…

Danish Design Interview / Jan Gehl

 

Check out this interview we spotted over on DutchDesign - a research program from the School of Interactive Arts and Technology  at Simon Fraser University in Vancouver, Canada.  This interview with Jan Gehl, a Danish architect and urban consultant for Copenhagen, is part of the program’s research to understand how cities function on a larger scale.  Within just the first few minutes of the interview – when Gehl explains the importance of the “people scale” of the city and studying human behavior – we were interested and wanted hear more of his thoughts on planning.   Further into the interview, Gehl notes that a successful piece of architecture is not merely creating a form, but rather a project that encourages some kind of interaction with the form.  As Gehl explains, “[At architecture schools] Form is center of attention, and life has been almost forgotten, and the interaction is something we don’t talk about much….”   This interview touches upon large issues of planning such as redefining the streetscape to widen the sidewalks for pedestrian and cyclists access, and the notion of “parachuting the little scale into the big scale” to infuse small structures in bigger spaces to make them more relatable…all within the underlying concept of making the city for the people.

 

 

ChonGae Canal Restoration Project / Mikyoung Kim Design

© Taeoh Kim

The ChonGae Canal Restoration Project is an ambitious redevelopment initiative that transformed the urban fabric of , Korea. This design was the winning project in an international competition and celebrates the source point of cleansed surficial and sub grade runoff from the city at the start of this seven mile green corridor. The main competition requirement was to highlight the future reunification of North and South Korea. The project symbolizes this political effort through the use of donated local stone from each of the eight provinces of North and South Korea. The individual stones act to frame the urban plaza and the eight source points where runoff is daylighted and represents the unified effort in the transformation of this urban center.

Landscape Architect: Mikyoung Kim Design
Location: Central Seoul, Korea
Owner/Client: Seoul Metropolitan Government
Project Area: 91,000 sqm [2.25 acres]
Project Year: 2007
Photographs: Taeoh Kim, Robert Such

Courtesy of Ying chee Chui

1K House – Pinwheel House / Ying chee Chui

’1K house’ was a design studio in the Department of Architecture, MIT in 2009 co-taught by Professor Yung Ho Chang, Chairman of Department of Architecture, MIT, Professor Tony Ciochetti, Chairman of Center for Real Estate, MIT, and Professor Dennis Shelden,…

Courtesy of Storefront for Art and Architecture

Architecture for Free?!

Architecture, in its most idealistic sense, is always geared towards the construction of the public good. Thus, the notion of architecture pro bono appears as a redundant affirmation. However, the real meaning lying behind the beautiful latinism of pro bono,…

Multidisciplinary Design Studio / Josep Ferrando + Román Ortega

© Adriá Goula

Architects: Josep Ferrando +
Location: Mallorca 172 baixos, Barcelona,
Photographs: Adriá Goula