Hans Hollein / Peter Weibel [HG. | ED]

Hans Hollein / Peter Weibel [HG. | ED]

If you are a fan of Hans Hollein then we have the book for you. Edited by Peter Weibel, this large format book gives you a vivid and detailed look at the 1985 Pritzker Prize recipient’s work. Hollein, an Austrian…

Lamoricière School / archi5

© Fabien Terreaux & Thomas Jorion

Architects: archi5
Location: , France
Architecture and Urbanism Agency: archi5prod
Engineer, Economist: Mizrahi
Kitchen Engineer: BBN Conseils
Client: City of Paris
Surface: 3180 m²
Cost: 7165 000 Euros HT
Completion: 2011
Photographs: Fabien Terreaux, Thomas Jorion

Completed in September 2011, the reconstruction and expansion of the Lamoricière School, designed by archi5 upon winning a competition for their concept, is a landmark in the neighborhood, as well as a meeting and exchange place open to its environment. The building is subtly inserted in the existing surroundings while affirming its public facility characteristics. The decomposition of the volume allows it to include the new equipment in the extension of the kindergarten template and to respect the scale of neighboring buildings.

Courtesy of Stockholm Field Office

Swedish Pavilion Proposal / Stockholm Field Office

The shortlisted proposal for the Swedish Pavilion at the upcoming 2012 World Expo by Stockholm Field Office…, in collaboration with Fieldwork, is based on the idea of gradients; the gradual shifts in Swedish landscape and relatively smooth changes in Swedish

Courtesy of Studio Symbiosis

Rethinking Khan Market / Vandana Sehgal

The proposal for Rethinking Khan Market by Vandana Sehgal… animates a typical model town type market into an experience of ultimate recreation. It will not consume energy as much as a regular shopping mall, but will have the ambiance and

University Building Winning Proposal / 3XN Architects

Courtesy

3XN Architects shared with us their competition winning proposal for the new university building in , Sweden. Their design concept bridges the past and the future by extending the lines from the historical surroundings into an innovative structure. Pointing towards future through its flexible and open spaces, it encourages new ways of working, studying and collaborating. More architects’ description after the break.

St. Johns Rehab / Montgomery Sisam Architects + Farro​w Partnership Architects

© Tom Arban

Architects: Montgomery Sisam Architects + Farrow Partnership Architects
Location: , ON, Canada
Structural Engineers: Halcrow Yolles
Mechanical and Electrical Engineers: MMM Group
Landscape Engineers: Vertech Design Inc.
Completion Date: November 2011
Site Area: 23 acres
Total Gross Floor Area: 48,300 sf
Photographs: Tom Arban

   

AD Classics: Vitra Design Museum and Factory / Frank Gehry

© Liao Yusheng

An independent private foundation, the Vitra Museum was founded in 1989 by the CEO Rolf Fehlbaum. Focusing mainly on furniture and interior design, the museum features work from Charles and Ray Eames, George Nelson, Alvar Aalto, Verner Panton, Dieter Rams, Richard Hutten and Michael Thonet. The modern architecture which houses these collections was the first building of in Europe, and included the museum for Rolf Fehlbaum’s private collection, production hall, and gatehouse for the factory of Vitra.

More on the museum after the break.

 

Petit Bain / ENCORE HEUREUX Architectes

Courtesy of

Architetcs: ENCORE HEUREUX Architectes
Location: , France
Photographs: Courtesy of ENCORE HEUREUX Architectes

Tuskanac Residence / DVA Arhitekta

© Robert Les

Architects: DVA Arhitekta  - Tomislav Curkovic / Zoran Zidaric
Location: Zagreb,
Client: Private
Collaborator: Barbara Vukovic, m.arch
Completion: 2010
Site area: 1,300 sqm
Total floor area: 590 sqm
Photographs: Robert Les

Refurbishment of a Paris Apartment / SWAN Architectes

© MVDA™ - Maxime Vantorre

Architect: SWAN Architectes
Location: ,
Surface: 71 sqm Shab
Budget: 110,000 € HT
Project Year: 2011
Photographs: MVDA™ – Maxime Vantorre

Richardson Apartments / David Baker + Partners

© Bruce Damonte

Architect: David Baker + Partners
Location: 365 Fulton Street, , California,
Project Team: David Baker FAIA LEED AP (design principal); Peter MacKenzie AIA (principal-in-charge); Amit C. Price Patel AIA LEED AP (project architect); Brit Epperson LEED AP Homes; Amanda Loper AIA LEED AP; Sara Mae Martens LEED AP; Angela Thomason; John Thompson, AIA
Clients: Community Housing Partnership, Mercy Housing California
Project SquareFootage: 65,419 sq ft
Site Area: 18,906 sq ft/0.47 acres
Completed: September 2011
Landscape Architect: Andrea Cochran Landscape Architects
Photographs: Bruce Damonte

Obama speaks at the ground breaking ceremony for the National Museum of African American History and Culture

Freelon Adjaye Bond/Smith Group

President Obama attended the official ground breaking ceremony of the National Museum for African American History and Culture (NMAAHC) on February 22, commemorating this milestone for the Institution’s new museum on Washington’s National Mall. The Tanzanian-born, London-based architect serves as Lead Designer for the Freelon Adjaye Bond/SmithGroup (FAB) team that was selected by the Smithsonian Institute back in 2009 in the international competition for the design of the nation’s new prestigious building.

The President began his brief remarks by stating, “As others have mentioned, this day has been a long time coming. The idea for a museum dedicated to African Americans was first put forward by black veterans of the Civil War. And years later, the call was picked up by members of the civil rights generation -– by men and women who knew how to fight for what was right and strive for what is just. This is their day. This is your day. It’s an honor to be here to see the fruit of your labor.”

Continue reading for more information on the project and a video of President Obama’s speech.

The RainShine House / Robert M. Cain

Courtesy of

Architects: Robert M. Cain
Location: , Georgia, USA
Area: 2,800 sq. ft.
Date: 2008
Photographs: Courtesy of Robert M. Cain

  

In Progress: One Ocean / soma

©

Construction on soma‘s “One Ocean” thematic pavilion is currently well underway and scheduled for completion in May 2012.  Selected as the first prize winner of an open international competition in , South Korea, the thematic pavilion was designed to embody the Expo’s theme “The Living Ocean and Coast” and transform it into a three-dimensional “multi-layered” architectural experience. The goal of the Expo is to portray the responsible use of natural materials, which has been embedded into the sustainable climate design and the biomimetic aspects of the facade of “One Ocean”.

Read on for more after the break.

Courtesy of AIAS Washington State University

Spring 2012 AIAS West Quad Regional Conference

The American Institute of Architecture Students (AIAS) chapter at Washington State University will proudly host the Spring 2012 West Quad Regional Conference in Spokane at the end of March 2012. The conference will take place March 29th – April 1st…

Duikklok / Bedaux de Brouwer Architecten

© Tim van de Velde

Architect: Bedaux de Brouwer Architecten
Location: , The Netherlands
Client: Interfour B.V., Berkel-Enschot
Project Architect: Jacq. de Brouwer
Project Team: Ingeborg Dankers, Marco Oggel, Kees Paulussen
Structural Advisor: Adviesbureau S. v. Boxtel – Tilburg
Contractor: Aannemersbedrijf Riebouw B.V.
Project Area: 576m2
Gross Volume: 1853m3
Project Year: 2011
Photographs: Tim van de Velde

Sports Complex and Urban Re-design / gmp Architekten

bird‘s eye view from the north

In association with Jean-Baptiste Ferrari et Associes SA, gmp Architekten recently won the competition for a sports complex and urban re-design in Lausanne, Switzerland. The design manages to create an urban link between the diverse structure of the neighboring quarters, the new proposed residential quarter and the shores of Lake Geneva. Situated on a triangular lot, the site is defined in the south by the motorway and in the west and north by large arterial roads. More images and architects’ description after the break.

House Rot Ellen Berg / architecten de vylder vinck taillieu

© Filip Dujardin

Architects: architecten de vylder vinck taillieu – Jan De Vylder, Inge Vinck, Jo Taillieu
Location: O.,
Design Team: Jan De Vylder, Inge Vinck, Jo Taillieu, Sebastian Skovsted, Olivier Goethals
Structural Engineering: Arthur De Roover structureel ontwerp, Gent
Area: 182 sqm
Completion: 2011
Photographs: Filip Dujardin