Extension to a Small Cottage / Innovarchi

© John Gollings

Architect: Innovarchi
Location: , NSW 2041,
Engineer: TTW
Builder: Grater Constructions
Completion: 2012
Site Size: 358.9 sqm
Floor Area: 83 sqm
Project Team: Stephanie Smith, Ken Mc Bryde, George Bilmon, Thomas Haltenhof, Rana Abboud
Photographs: John Gollings

Hangzhou South Railway Station / gmp Architekten

Courtesy of

Following their success in winning first prize in an international competition, gmp Architekten hs been commissioned to design the new southern railway station in , China. The project involves the conversion and extension of the station in the Xiao Shan district to the south of the Qiantang river; after the eastern and main railway stations it will be the third largest railway station of this metropolis. More images and architects’ description after the break.

New Headquarters and Production of Pratic / GEZA

© FG+SG

Architect: GEZA – Grie Zucchi Architetti Associati
Location: Udine, Italy
Design Team: Stefania Anzil, Fabio Passon
Photographers: FG+SG, Sergio Guerra

Transformadora CIEL / Rojkind Arquitectos + AGENT

© Jaime Navarro

Architects: Rojkind Arquitectos, AGENT
Location: ,
Architecture Project: Michel Rojkind, Gerardo Salinas, Alberto Villarreal
Project Team: Felipe Castañeda, Isaac Smeke
Illumination: Sylumis + AGENT
Vegetation: Zona Verde Mx
Mep: Innovative Design
Client: The Coca-Cola Company
Structural Engineer: Jorge A. Cadena
Area: 500.0 sqm
Proyect Year: 2012
Photography: Jaime Navarro

As part of an ongoing collaboration with The Coca-Cola Company, Rojkind Arquitectos to- gether with AGENT worked on the design of Foro Ciel, the physical space which will house the content for the Transformadora Ciel pro- grams.

Total Scheme

Foro Ciel emerges as the vivid example of a positive transformation as its main premise. Having an unused space as a starting point (flat roof and helipad) and transforming it into a productive co-working center, surrounded by green areas, the space not only achieves functionality but also revives a corner of the city.

© Jaime Navarro

The site, reinvented with recycled materials and a series of clean technologies, acquires a green roof whose vegetation does not require irriga- tion from the grid since a rain water collecting system was installed.
Regarding the environmental impact, we took into account various aspects during design and construction to minimize environmental damage and even have a positive impact. For example, the aesthetic “industrial” project is intended to leave many elements (facilities, pipelines, etc.) So apparent to avoid using ex- tra materials finishes.

© Jaime Navarro

The customized furniture, includes inter- changeable modules that activate a flexible configuration interior where different groups are able to work in various topics and re-ar- range the layout as their work flow requires to. The shapes within the space, as well the curved windows are reminiscent of Ciel’s “double droplep” logotype and a representation of the dynamic work space it holds.

General Scheme

- Natural and LED-based lighting

© Jaime Navarro

- Water-based paint for structural elements – Powder coated paint for most furniture pieces.
- The majority of furniture pieces are locally produced.

© Jaime Navarro

- Green roof including an orchad with rain water collection system.

© Jaime Navarro

- Use of recycled materials and re-utilization of existing structural elements from the helipad.

- Use of low impact materials that contribute to LEED certification

- Solar panels which contribute to most of the electrical requirements of the space.

- Exposed installations to eliminate the need of unnecessary finishes.

New Eurojust Headquarters / Mecanoo + Royal Haskoning

Courtesy of Mecanoo +

The Mecanoo + Royal Haskoning design team was recently announced as the winner for the realization of the new Eurojust headquarters in The Hague, Netherlands. This design concept illustrates a strong connection with Eurojust’s neighbouring organisations, the OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) and Europol. The atmosphere of soft slopes and grassy vegetation is designed to sit within the lush surroundings of The Hague’s ‘ Heart’. More images and architects’ description after the break.

New Flagship Office / ESA Architects

© Jaap Oepkes

Architects: ESA Architects
Location: Newbury, Berkshire,
Client: Stryker UK ltd
Project Area: 10,000 sqm
Project Year: Sept. 2011
Cost: £15million
Project Team: Alastair Roberts, Nic Sampson, Ralph Humphrey, Samiul Kamal-Uddin, Claire Lewis-Smith, James Gott, Nigel Height.
Photographer: Jaap Oepkes

SOM announces Urgent “Call to Vision” for the Great Lakes

Courtesy of SOM

Today the world celebrates its most precious resource: water. Countries world-wide suffer from water shortages so extreme that they cannot produce enough food to support their basic needs. In an effort to protect the World’s largest source of surface fresh water, the City Design Practice of Skidmore, Owings & Merrill (SOM) is gaining international support in their pro bono pursuit to create a 100-year vision that will environmentally protect and economically revitalize the entire U.S. and Canada region, a vision known as The Great Lakes Century.

“The availability and quality of fresh water to sustain a radically urbanizing world is unquestionably a core issue of our time and requires holistic environmental thinking at an unprecedented scale,” said Philip Enquist, SOM partner in charge of urban design worldwide.

Continue reading for more information on this important cause.

House Reduction / MAKE Architecture Studio

© Peter Bennetts

Architect: MAKE Architecture Studio
Location: 2 Hodgson St Kew, ,
Completion: November 2011
Site Size: 470 sqm
Floor Area: 215 sqm
Project Architect: Melissa Bright
Project Team: Shelley Freeman, Bruce Rowe, Gillian Hatch
Photographs: Peter Bennetts

AD Round Up: Hotels Part IX

© Courtesy of Safdie Architects

If you could choose one hotel to stay from the many we have featured in the past few years, which one would it be? Tough choice isn’t it? Maybe you would choose the magnificient Marina Bay Sands, designed by Safdie Architects in Singapore. Or maybe you want something smaller, like the Vivanta Hotel in Bangalore, India. Perhaps something even smaller: the Caldor Hotel in Austria. If you want something more familiar, let’s go with the Katowice Hilton, in Poland. Now, if you want something more private in a spectacular beach, you’ll definitely stay at the Makenna Resort in Brazil. Any favorite?

House 804 / H Arquitectes

© Pedro Antonio Pérez

Architects: H Arquitectes -David Lorente, JosepRicart, Xavier Ros, Roger Tudó
Location: Parets del Vallès, , Spain
Collaborators: Blai Cabrero Bosch, Montse Fornés Guàrdia
Quantity Surveyor: Iñaki González de Mendiguchía
Completion: 2011
Surface Constructed: 160 sqm
Photographs: Pedro Antonio Pérez

School Center Lucie Aubrac / Dietmar Feichtinger Architectes

©

Architects: Dietmar Feichtinger Architectes
Address: Allée de Bourgogne, , France
Design Team: Mathias Neveling, Anna Zottl, An Vranken, Markus Himmel, Jeanne Stern, Maria Joao Pita, DI Katja Pargger, chef de projet; Barbara Fellmann, DI Dorit Boehme, Petra Meisenbichler
Area: 7,116 sqm
Completion: 2012
Photographs: David Boureau, Dietmar Feichtinger Architectes

   

The RAINS Project / Sabrina Faber

Sana'a, Yemen © eesti via flickr

Sana’a, Yemen is at risk of being the first capital city in the World to run out of renewable, reliable and clean water supplies. With seasonal rain, expensive bottled water and polluted reservoirs, the residents of Sana’a are constantly faced with waterborne diseases and severe drought hazards.

In celebration of World Water Day, we would like to catch you up with the progress Sabrina Faber who was selected as winner of the 2010/2011 Philips Livable Cities Award – a global initiative designed to generate innovative, meaningful and achievable ideas to improve the health and well-being of city-dwellers across the world. Although the project went on hold due to political unrest, The Rainwater Aggregations (RAINS) Project was still able to complete three sites just in time for . Continue reading for more.

Franke / Hastings Architecture Associates

© Jim Roof Creative

Architects: Hastings Architecture Associates
Location: , TN,
Completion Date: 2009
Client: Franke
Building Area: 225,000 sqm
Photographs: Jim Roof Creative 

  

Tetra Shed / Innovation Imperative

Courtesy of Innovative Imperative

Tetra Shed is inspired by the growing need to accommodate the desires of more and more people wanting to establish a home office.  The architects at Innovation Imperative designed this garden office as a challenge to the notion that a home office is simply a converted room in one’s house.  It is an alternative solution to the “cuboid offices” that have grown in popularity over the last few years. This concept and mock-up will be on display at Grand Designs Live London between May 5th and May 13th.

Read on for more about Tetra-Shed after the break.

It’s all about the narrative

In approximately 3 1/2 months I will be standing on a stage in Washington D.C. at the American Institute of Architects 2012 National Convention talking about blogging and social media for architects. Most of the people who swing through here probably don’t much care about that – and I don’t blame you (you already know that I’m making it up as I go). However, what struck me this morning as I was standing in the shower (where I do some of my best problem solving), was how blogging, my presentation for the convention, and architecture in general, all have something really important in common …

the narrative.

Botanical Research Institute of Texas / H3 Hardy C​ollaboration Architecture

© Chris Cooper

Architect: H3 Hardy Collaboration Architecture
Location: ,
Completion: 2011
Size: 70,000 square feet
Cost: $25,000,000
Client: Botanical Research Institute of Texas
Photographer: Chris Cooper

   

Journey to the Center of New York: Can Design “Cure” Our Cities?

Plans for the , an underground park made possible by fiberoptic technology. Photo courtesy of and Dan Barasch

Walk into the cafeteria at the Googleplex and you are nudged into the “right” choice. Sweets? Color-coded red and placed on the bottom shelf to make them just a bit harder to reach. “Instead of that chocolate bar, sir, wouldn’t you much rather consume this oh-so-conveniently-located apple? It’s good for you! Look, we labelled it green!” [1]

Like the Google cafeteria guides you to take responsibility of your health, Google wants to transform the construction industry to take responsibility of the “health” of its buildings. They have been leveraging for transparency in the content of building materials, so that, like consumers who read what’s in a Snickers bar before eating it, they’ll know the “ingredients” of materials to choose the greenest, what they call “healthiest,” options.[2]

These examples illustrate the trend of “medicalization” in our increasingly health-obsessed society: when ordinary problems (such as construction, productivity, etc.) are defined and understood in medical terms. In their book Imperfect Health, Borasi and Zardini argue that through this process, architecture and design has been mistakenly burdened with the normalizing, moralistic function of “curing” the human body. [3]

While I find the idea that design should “force” healthiness somewhat paternalistic and ultimately limited, I don’t think this “medicalized” language is all bad – especially if we can use it in new and revitalizing ways. Allow me to prescribe two examples: the most popular and the (potentially) most ambitious urban renewal projects in New York City today, the High Line and the Delancey Underground (or the Low Line).

More on “curative” spaces after the break. (Trust me, it’s good for you.)

Courtesy of Studio Metar

City Library Extension Proposal / Studio Metar

The concept design for the extension of the city library by Studio Metar… results from the thesis that a contemporary library is a source of information with unlimited access. The message of the design lies in the mentioned thesis, but