4 House / TAKA

© Alice Clancy

Architects: TAKA
Location: Monalea Grove, Firhouse, Dublin,
Design Team: Alice Casey, Cian Deegan
Area: 95 sqm
Year: 2011
Photographs: Alice Clancy

Rethinking Kala Nagar Traffic Junction

Andres Perez and Team – Student Category; Image Courtesy of BMW Guggenheim Lab

Mumbai, like many populous modern cities, has a traffic problem that may be better be categorized as a traffic nightmare.  At the Kala Nagar Junction, where five main traffic arteries merge to connect nearly 60,000 commuters per hour from the Island City to the western suburbs of Mumbai, the BMW Guggenheim Lab and Mumbai Environmental Social Network launched a competition to search for realistic solutions to the infrastructural tangle.  Likely designed when traffic congestion was not as severe, the Kala Nagar Junction is no longer capable of accommodating the daily commuter demand.  The competition, open to students and professionals, called on participants to consider solutions that not only resolved the traffic problems, but also produced public spaces and safe pedestrian routes.  The six winning designs – 3 from the professional category, 2 from the student category and 1 people’s choice that was decided by community votes and visitors to the Guggenheim Design Lab. 

OLIN Collaborates with HNTB to Master Plan UC Berkeley’s California Memorial Stadium

UC Berkeley’s Memorial Stadium, Athletic Center and Plaza; Photograph © Tim Grifftih

In 2005, OLIN - a , urban design and planning studio – was selected to join HNTB Architects in the design of a master plan for University of California Berkley’s southeastern campus that aimed to unify its distinct elements and strengthen the social spaces of the campus. HNTB led the renovation of the California Memorial Stadium and worked with STUDIOS Architecture and OLIN to design the Simpson Center for Student-Athlete High Performance.  These projects are unified by the design of the grounds which are just part of the transformation planned for the campus, which also includes the renovations and landscape design for the Haas School of Business, UC Berkley School of Law and the Piedmont Avenue.

Pavilion 4 / HMA Architects & Designers

© Lvfeng photography Studio

Architects: HMA Architects & Designers
Location: ,
Collaborators: Tongji Architectural Design (Group)
Area: 10,200 sqm
Year: 2010
Photographs: Lvfeng photography Studio, Gengtao, Li Xuefeng

‘A Confederacy of Heretics: The Architecture Gallery, Venice, 1979′ Exhibition

Seven of the architects who participated in The Architecture Gallery, from left to right: Frederick Fisher, Robert Mangurian, Eric Owen Moss, Coy Howard, Craig Hodgetts, Thom Mayne, Frank Gehry. Photograph ©1980 Ave Pildas.

Taking place at SCI-Arc‘s in downtown March 29-July 7, Pacific Standard Time Presents: Modern Architecture in L.A.: A Confederacy of Heretics: The Architecture Gallery, Venice, 1979 exhibition. The exhibition examines the pivotal role played by the temporary gallery held in the home of architect Thom Mayne for several weeks in 1979. An immersive showcase of spectacular models, drawings and media will be mounted in two spaces located on the SCI-Arc campus, the main gallery and the Kappe Library Gallery. More information on the exhibition after the break.

Station Hameln / Scheidt Kasprusch Archiekten

© Andreas Braun & Rainer Gollmer

Architects: Scheidt Kasprusch Archiekten
Location: , Germany
Area: 6,580 sqm
Photographs: Andreas Braun & Rainer Gollmer

© BAKOKO (CC BY-ND 2.0)
© BAKOKO (CC BY-ND 2.0)

Doshisha Chapel Complex Competition Entry / BAKOKO + Structured Environment

Architects BAKOKO, in collaboration with engineers Structured Environment…, shared with us their proposal for a new chapel and Center for Christian Culture at Doshisha University’s Kyoto campus. With structure, form, and function molded into a singular totality, their

ES1 House / Seijo Peon Arquitectos

Courtesy of Seijo Peon Arquitectos

Architects: Seijo Peon Arquitectos
Location: Mérida, Yucatan,
Architect: Juan Carlos Seijo Encalada
Collaborators: Israel Ramírez, Alejandra Molina
Area: 342.6 sqm
Year: 2010
Photographs: Courtesy of Seijo Peon Arquitectos

1st prize winner - 'Reassembling Flows'
1st prize winner - 'Reassembling Flows'

Transiting Cities – Low Carbon Futures Competition Winners

Conducted by The Office of Urban Transformation Research (OUTR) at RMIT University as part of an ongoing research project, they recently announced the winners of the Transiting Cities – Low Carbon Futures competition. The challenge was to develop innovative visions…

Call Center Churubusco / PRODUCTORA

© Paul Czitrom

Architects: PRODUCTORA
Location: , Mexico
Collaborator: Jorge Cárdenas
Area: 2,700 sqm
Year: 2008
Photographs: Paul Czitrom

Nam June Paik Library / N H D M

Courtesy of

Designed by N H D M / Nahyun Hwang + David Eugin Moon, the Nam June Paik Library is a new public art library in Nam June Paik Art Center in Yong-In, Korea, which opened to the general public in 2011. Inspired by Nam June Paik’s artistic processes, the library was designed as a multi-functional spatial device, which redefines the relationship between library users and information. While the conventional library is characterized by the one directional transmission of the static, centralized, and predefined content, this library aims to promote non-linear and random access to information, and its production beyond the consumption. More images and architects’ description after the break.

Mid-Sussex Special School / Re-Format

© Richard Warburton

Architects: Re-Format
Location: Chanctonbury Rd Burgess Hill, West Sussex,
Landscape Consultant: Fabrik Landscape
Structural Engineer: Upton McGougan
Year: 2012
Photographs: Richard Warburton

adAPT NYC Competition Announces Micro Apartment Winner and Finalists

Winner / Monadnock Development LLC, Actors Fund Development Corporation, and nARCHITECTS; Images via CURBED

In an effort to address housing concerns throughout the city, New York City held the adAPT NYC Competition in search for a micro-unit apartment building that would be developed into a new housing model for the “small household population”.  The winner and five finalists were announced earlier this week, revealing a sharp focus on consolidating various living areas to save space and resolving to give multi-functionality where ever possible.  There is also an emphasis on community in each of the proposals, making up for the small units with more public amenities within the building.  Join us after the break to take a closer look at the projects.

What Cities Can Do with Vacant Lots

Glenwood Green Acres; © Tony Fischer Photography

The bursting of the housing bubble wreaked havoc on cities across the United States causing widespread blight in once-thriving community economies.  Foreclosed, abandoned and condemned homes continue to pockmark neighborhoods and communities, adding to the of populous but affected cities like .  The Mayor’s Office of Philadelphia approximates that there are nearly 40,000 vacant lots throughout the city of brotherly love, about 74% of which are privately owned, making them virtually inaccessible to rehabilitation.  But the city has a strong drive to amend these conditions.  With organizations like DesignPhiladelphia’s “Not a Vacant Lot” and the city’s Redevelopment Authority, some of this land is being put to good use. 

B+U’s Housing Tower Rethinks Window DNA

Courtesy of B+U

Los Angeles based B+U Architects, a design office recognized internationally for its digital techniques and use of new technologies and material resources, is once again pushing the boundaries of architecture and urban design with its Animated Apertures Tower project in Lima, . The conceptual framework for the design arose from a “clear interest in emphasizing an architecture that can exist between nature and technology,” inspired by natural patterns, movements and colors with the overarching goal of creating an “interactive and intelligent building organism”. According to the architects, its design aesthetic embraces incongruence, disruption and deformation rather than homogeneity and parametric smoothness – a common solution in many digital designs that the firm wished to avoid.

More after the break…

Avila Hospital / EACSN

© Miguel de Guzmán

Architects: EACSN
Location: Ávila,
Architects In Charge: Víctor de las Casas, Eduardo Fernández Inglada, Eduardo Merello, Guillermo Merchán
Constructor: Volconsa
Area: 18,655 sqm
Year: 2010
Photographs: Miguel de Guzmán

© Ch. Gregoriou, G. Artopoulos, N. Metoxis and N. Skantzouris
© Ch. Gregoriou, G. Artopoulos, N. Metoxis and N. Skantzouris

Urban Park of Palouriotissa Second Prize Winning Proposal / ECONOMOU + Georgios Artopoulos

In an effort to achieve a more holistic development of Latsia, the participation of socially active, culturally motivated and eager to learn citizens is necessary. Therefore, this second prize winning proposal by ECONOMOU Architects & Engineers + Georgios Artopoulos… was

Toll Plaza / archohm

Courtesy of

Architects: archohm
Location: Narol-Naroda Road, , India
Design Team: Mrs. Rachna Mittal, Mr. Shahzad Ahmad
Principal Architect: Mr. Sourabh Gupta
Client: L&T IDPL Ltd
Area: 3,860 sqm
Year: 2010
Photographs: Courtesy of archohm