We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Request for Proposals: The Energetic City / Connectivity in the Public Realm

The Design Trust for Public Space announces The Energetic City: Connectivity in the Public Realm, a new request for project proposals to redefine public space. 

Open International Competition for the Design of Summer Residential Unit

Project Baltia magazine and Yarky Hostel & Space have just announced the Open International Competition for the Design of Summer Residential Unit. Five winning projects will be implemented on the territory of the Hostel by August 2, 2014. The units should enable temporary accommodation for one or two persons. Functions of these units are similar to those of a hotel room.

J. Mayer H. Wins Competition to Design Berlin "Experience Center"

J. Mayer H. has won an invited competition to design “Volt Berlin,” a new “shopping and urban experience” center near Berlin’s Alexanderplatz. The winning scheme offers a variety of experiential offerings, including multi-brand shopping, an indoor skydiving and event space, and a 7,500 square meter hotel, all within a single cubed complex whose organization is based off an uneven grid. 

  • Architects: J. Mayer H. Architects
  • Location: Alexanderplatz, 10178 Berlin, Germany
  • Architect in Charge: Jürgen Mayer H.
  • Competition Team: Christoph Emenlauer, Simon Kassner, Bart van den Hoven, Mehrdad Mashaie, Mael Kang, Paul Angelier, Julien Sarale
  • Area: 29500.0 sqm
  • Photographs: J. Mayer H.

Feilden Clegg Bradley to Design Biological Research Labs in Scotland

Feilden Clegg Bradley Studios (FCBS) has been awarded first prize in a competition to design a new facility hub and two laboratory buildings at the University of Edinburgh’s School of Biological Sciences. The commission, FCBS’ first in Scotland, will also include the modernization of an existing 10-story laboratory tower which was built in the 1960s at the University’s Kings Building Campus.

NBRS Proposes to Extend High Line Vertically

Exterior View. Image © NBRS + Partners
Exterior View. Image © NBRS + Partners

In response to New York City’s rapidly expanding population, NBRS + Partners has proposed a 40 story tall skyscraper that could help the city embrace its rapidly shifting demographics and size. Entitled “VIVO on High Line,” the adaptable steel-frame tower is essentially the vertical extension of the city’s beloved High Line park. 

“The podium screen engulfs the High Line folding it in and extending the lifeblood into the building base, like capillary action drawing it vertically,” described the team.

The Observatories: Micro Living for UK Artists

Five young design graduates based in Britain have recently won a competition to design an artist’s residency in the south-western region of the United Kingdom. Titled "The Observatories," these residences are split into two separate volumes: a study and a workshop. Artists will be able to live in the private back section of the study, which has a fold-out bed and necessary amenities. The workshop will be more open, allowing artists to teach and engage with the public. Both volumes are capable of rotating 360 degrees, giving residents a fresh frame of view, and facilitating interaction between these residents and passerby.

Shortlist Released for D.C. “Bridge Park”

Six teams have been invited to form interdisciplinary teams in Washington D.C.’s 11th Street Bridge Park competition. Envisioned as a “21st century play space,” the project intends to unify two disconnected parts of the city with a single, multi-use parkscape that will span the width of the Anacostia River. If approved, the Bridge Park will host array of programs, from an education center and performance space, to a cafe and water sport activity areas. Review the complete list of shortlisted teams, after the break...

Milan Expo 2015: Austria's Winning Pavilion to Simulate Native Climate

The winning design for the Austrian pavilion of the 2015 Milan Expo has been announced. Following the Expo’s theme of “Energy for Life,” team.breathe.austria's winning proposal focuses on social change for environmental protection. The enclosed, rectangular pavilion will be planted with an abundance of native Austrian vegetation. Titled “breathe,” the project will produce enough oxygen to sustain 18,000 people by the hour and advocates for a healthier bond between the urban and natural environment.

C.F. Møller Wins Vendsyssel Hospital Competition

Danish firm C.F. Møller has won first place in a competition to design an extension and renovation of Vendsyssel Hospital in Hjørring, Denmark. This winning proposal will add 14,000 square meters to the existing structure, incorporating a new treatment center, a ward for mothers and children, and a rooftop children’s playground. The new facilities are arranged around large courtyards, and make use of large windows to display the path of travel through the hospital. This helps make navigating through the large building as easy as possible.

Design with Company to Erect “Many-a-chair” Monument in Miami

Non-profit organization DawnTown has chosen Design with Company as the winner of its second official design-build competition. The Chicago-based practice’s winning entry, Pavilion MMM (Miami Many-a-chair Monument), will tell the multicultural story of Miami through metaphor by constructing a temporary monument of recycled chairs collected from local yard sales on Miami’s Cultural Plaza. 

ADEPT Wins High Profile Competition for the Danish Armed Forces

Danish architecture firm ADEPT has won first place in a competition to add three new buildings to the Danish Armed Forces Complex in Aalborg, Denmark. In keeping with the Armed Forces’ Green Establishments initiative, a project that encourages the lowering of energy use and CO2 emissions, the new barracks will be a visible model of sustainability

Results of the 2014 European Prize for Urban Public Space

The results of the 2014 European Prize for Urban Public Space have been announced. The prize organized by the Centre of Contemporary Culture of Barcelona (CCCB) rewards both the designers and the facilitators (such as councils or community groups) that have contributed to the best urban interventions of the year. The award is given for ingenuity and social impact, regardless of the scale of intervention, meaning that small, relatively unknown practices can rub shoulders with some of the best-known practices in Europe.

See the 2 Joint Winners and 4 Special Mentions after the break

La Lira Theatre / RCR Arquitectes. Image Courtesy of RCR Arquitectes + PUIGCORBÉ arquitectes Masterplan for Marseille’s Vieux Port / Foster + Parners. Image Courtesy of CCCB Islamic Cemetery in Altach / Bernardo Bader Architects. Image © Adolf Bereuter The Braided Valley / Grupo Aranea. Image © Jesus Granada

MAT-TER Designs Storm-Resistant School for the Philippines

Major natural disasters caused by climate change are becoming an unfortunate certainty worldwide. Prevention of these events is something that no single architect can accomplish, but preparation for them can be. To that end, Open Online Academy (OOAc) has challenged architects worldwide to design disaster-resistant architecture with their online course "Designing Resilient Schools." Architecture firm MAT-TER has responded to this challenge with a new design for Guiuan National High School in the Philippines, an area hit especially hard by last year’s Typhoon Haiyan. The design is a singular, compact structure designed to better withstand the forces of major storms, doubling as both a school and a community emergency shelter.

CAAT Studio Propose Large Scale Commercial Centre in Isfahan

Courtesy of CAAT Studio
Courtesy of CAAT Studio

The Hamedanian, a proposal by CAAT Architecture Studio in collaboration with TTBP, seeks to design a large scale commercial complex in the centre of one of the oldest streets in the Iranian city of Isfahan. If built, the mixed use development, half which is parking facilities, would feature commercial and office space.

Winners of the Berlin Natural Science Museum Competition Revealed

The winners of the international competition to design Berlin's new Natural Science Museum have been announced. The brief, which called for a large scale iconic building in the heart of the German capital, offered the opportunity for architects and students to design in a city founded in the 13th century.

Understanding that natural science museums are often simply seen as places for public spectacle, the organization behind the competition wanted to ensure that the "importance of the museum's specimen collections for documenting historical and present-day patterns of biological diversity cannot be overstated."

See the winning entry, along with the runners up, after the break.

Milan Expo 2015: OBA Unveils Designs for Thai Pavilion

The honor of designing Thailand’s pavilion for the 2015 Milan Exposition has officially been awarded to The Office of Bangkok Architects (OBA). The firm’s winning design incorporates the Expo’s theme of “Feeding the Planet, Energy for Life” with the agrarian and religious qualities that define the Kingdom of Thailand. Located centrally on the Expo’s main avenue, the pavilion will be adjacent to a canal that will be used as a part of the exhibition, relating back to Bangkok’s informal title as the “Venice of Asia.”

Can Design Compel Communities to Relocate After Natural Disaster?

If you lived in a region repeatedly devastated by storms, would common sense be enough to make you leave your memories behind? Two of the ten proposals for the Rebuild by Design competition (which included proposals from  OMA and BIG) tackle this issue, providing designs that compel communities to move to safety. To learn more about this sensitive and increasingly relevant social and political issue, known as "Managed Retreat," check out James Russell's article on The Atlantic Cities

3XN Designs Residential Complex for Downtown Vienna

International design firm 3XN has recently won a competition to design a residential building in downtown Vienna, Austria.  Being so close to the historic center of the city, the project required a unique but unobtrusive appearance. With this in mind, a subtle, curving façade composed of warm colors was developed for the exterior.