We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

DO NOT PUBLISH: Competition Entry: SANE Designs Rubik's Cube-Inspired Extension for World Health Organization

Panorama. Image Courtesy of SANE Architecture
Panorama. Image Courtesy of SANE Architecture

The iconic building of the World Health Organization (WHO) Headquarters complex in Geneva, Switzerland, was designed by Jean Tschumi and inaugurated in 1966. Fifty-eight years later, WHO is undertaking an enormous project to redevelop the existing site, efficiently consolidating ten buildings into three and extending the Tschumi-designed Main Building. SANE Architecture submitted a competition proposal for the extension that draws influence from the symbolic "intelligence, creativity, and perseverance" of the Rubik's cube. Take a look at their entry, after the break.

Interior Lobby. Image Courtesy of SANE Architecture Axonometric View. Image Courtesy of SANE Architecture Terrace View. Image Courtesy of SANE Architecture Facade. Image Courtesy of SANE Architecture

RIBA Awards 2015: Call For Entries

The Royal Institute of British Architects (RIBA) have today announced a call for entries to the 2015 RIBA Awards programme. The prestigious awards are designed to celebrate the best architecture projects that have been opened within the past two years. Projects of all sizes and budgets from across the UK (excluding those in Scotland) are eligible to be entered to the RIBA Regional Awards. Scottish projects can be entered into the RIAS Awards. Those that are successful in the regional rounds are made eligible to be considered for the RIBA Stirling Prize, one of the most coveted awards in the architectural world. 

MAD's First European Project Wins Planning in Rome

Four years after winning a competition to rebuild 71 Via Boncompagni in the heart of Rome, MAD Architects has been awarded approval and will now enter the implementation phase of their first European project. This approval will allow the Chinese practice to transform an incongruous 1970s commercial courtyard building into a 145-unit residential complex that reutilizes the building’s “bookshelf” structure by stripping away its facade and inserting new living quarters, giving it an entirely new look and function.

View from Street. Image © MAD Architects © MAD Architects Interior. Image © MAD Architects Interior. Image © MAD Architects

Open Call: 2015 Architectural League Prize for Young Architects + Designers: Authenticity

Young architects and designers are invited to submit work to the annual Architectural League Prize Competition. Projects of all types, either theoretical or real, and executed in any medium, are welcome. Established in 1981 to recognize visionary work by young practitioners, the Architectural League Prize is an annual competition, lecture series, and exhibition organized by The Architectural League and its Young Architects + Designers Committee. 

London Launches Call for Architects to Design Second Pedestrian Bridge

The London Borough of Wandsworth has launched an international call for architects and engineers interested in envisioning what could be the second pedestrian bridge to rise near the Battersea Power Station development. The two-stage ideas competition, whose announcement comes shortly after the recent approval of Thomas Heatherwick’s Garden Bridge, believes that the bridge could potentially become “one of the most expressive and visible landmarks in London.”

Though the competition cannot guarantee that the winning design will be built, partial funding has already been budgeted for the bridge’s future construction and it is hoped that the winning design can be used to attract further interest and funding. Continue reading to learn more. 

ArchDaily's 2014 Holiday Card Contest

'Twas the month of December, when all through the house, not an architect was stirring, not even a (computer) mouse. The drawings were hung in the boardroom with care, in hopes that the client soon would be there. The designers were nestled all snug in their beds, while dreams of unlimited budgets danced in their heads. So instead of preparing for the year's final meeting, dear readers, please send us a holiday greeting!

The holidays are upon us, and at ArchDaily we've decided to put an architectural spin on traditional festive greeting cards. You're invited to submit your own architectural holiday card to be hung above the (proverbial) ArchDaily mantle with care. You could win a $500 Amazon Gift Card!

Send us your best Corbusier Santa Claus, Rem 'Jack Frost' Koolhaas, Graves-inspired Postmodern Menorah, or perhaps the latest holiday wares from Zaha Hadid. We'll be collecting our favorites and sharing them at the end of December. Get ready to deck halls like Gehry and gather around the hearth with Saarinen – we'll go easy on building code.

ArchDaily's 2014 Holiday Card Contest has been generously sponsored by Mosa

SYAA Designs New Natural Science Museum Complex in Romania

View from Garden. Image Courtesy of SYAA
View from Garden. Image Courtesy of SYAA

SYAA has just been named first prize winners for their design of a new Natural Science Museum Complex in Constanta, Romania. Proposed at an unprecedented scale for the region, the design seeks to become a significant destination in the Black Sea tourist industry. Incorporating features of an amusement and leisure park into the program of a science museum, SYAA proposes a building equipped to adapt to a diverse variety of public activities and events. Some of the primary functions will include an aquarium, dolphinarium, exotarium and tropical greenhouses, planetarium, and observatory.

View from Micro Reserve. Image Courtesy of SYAA Inside View of the Dolphinarium. Image Courtesy of SYAA Street View to the Planetarium. Image Courtesy of SYAA Inside View Planetarium Zone. Image Courtesy of SYAA

UNESCO Launches Design Competition for Bamiyan Cultural Centre in Afghanistan

As Afghanistan begins its second decade of democratic governance after nearly 30 years of political instability, through the funding from the Republic of Korea, UNESCO has teamed up with the Afghan Ministry of Information and Culture, to build a Cultural Center close to the boundaries of the Bamiyan World Heritage property. With the realisation of the Bamiyan Cultural Centre, Afghans have the opportunity to recapture their heritage, to create a new impact on a historical site and to foster a positive relationship between their struggles and their hopes.

“This new architectural programme can challenge cultural barriers, reaffirm Afghanistan’s remarkable ancient history and enforce culture as a foundational component to Afghan national identity and peace-building,” states UNESCO.

2015 Wheelwright Prize

The Harvard Graduate School of Design (GSD) is pleased to announce the third edition of the Wheelwright Prize, an open international competition that awards $100,000 to a talented early-career architect to support travel-based research. The 2015 Wheelwright Prize will begin accepting applications online on January 5; the deadline for submissions is January 30. This annual prize is dedicated to fostering new forms of architectural research informed by cross-cultural engagement.

Competition Entry: Saucier + Perrotte Designs Glass Pavilion for Montreal Botanical Garden

Conceived as a natural extension of the existing pathways at Montreal’s Botanical Garden, Saucier + Perrotte architectes’ proposal for the “Espace Pour la Vie Glass Pavilion” competition was envisioned as an immersive glass shelter “eroded” within a lush landscape. The architects, who were also responsible for designing the garden’s 2001 First Nation Garden Pavilion, were among the competition finalists. You can learn more about their proposal, after the break. 

Kjellander + Sjöberg Take First Place with Rosendal Apartments

Kjellander + Sjöberg has won first place in a land transfer competition for Uppsala Municipality. Tasked with the transformation of a city block next to Uppsala’s central square, the architects created an inviting complex of timber apartments surrounding a communal courtyard. Designed to foster a sense of community among residents, the Rosendal complex is, as the project’s architects state, “full of character and unlike anything else.”

Nefa Architects Chosen to Redesign Moscow’s Solntsevo Metro Station

Moscow-based architectural studio Nefa Architects (Nefaresearch) have been chosen to redesign the Solntsevo metro station. Their project, which is designed to “create a solar spray effect” on the station’s subterranean platform, won an international competition whose winners were ultimately chosen by Moscow’s citizens.

Courtesy of Nefa Architects Courtesy of Nefa Architects Courtesy of Nefa Architects Courtesy of Nefa Architects

ArchDaily + IIDEXCanada Launch Virtual Spaces Competition

Have you ever wanted to see your un-built or fantasy project brought to life through the lens of a virtual reality headset? We’ve teamed up with IIDEXCanada and Invent Dev for the ArchDaily + IIDEXCanada Virtual Spaces Competition, which aims to find the best un-built and fantasy projects. Designers and architects can submit images of renderings of their un-built and fantasy projects across three square-footage categories. The winners will have their designs developed into virtual spaces by Invent Dev and exhibited using virtual reality headsets at IIDEXCanada 2015 in Toronto. Winners will also be featured on ArchDaily and flown to the 2015 awards ceremony. 

IIDEXCanada and The Buildings Show are North America’s largest annual exposition, networking and educational event for construction, design, and real estate professionals.  

Learn more and find out how to enter the competition after the break.  

Share Your Guggenheim Helsinki Proposals with ArchDaily!

With 1,715 entries submitted, the Guggenheim Helsinki Competition has become the most popular architectural competition in history. Only six proposals have made it through to the final round, however we believe there is something to be learned from the hundreds of proposals that didn't make the cut. Therefore, if you participated in the Guggenheim Helsinki Competition and would like ArchDaily’s team of architects and editors to review your proposal for publication, we ask you to submit your proposal here (under "Submit an event, competition, award, news") by Wednesday, December 10. All proposals submitted after this deadline will not be considered. Take a look after the break for the required format for submitting project materials.

C.F.Møller and TRANSFORM Selected to Expand Copenhagen Business School Campus

C.F. Møller and TRANSFORM has won an international competition to design a new campus extension for the Copenhagen Business School (CBS), Denmark’s principle business university. A collaboration with C.F. Møller Landscape, Transform and Moe, the project aims to become the “world’s best city-integrated campus.” The masterplan, organized around four new public parks, will transform a significant, 31000-square-meter site in the city’s Frederiksberg district on top a nexus of old and new metro lines. 

OFIS Arhitekti Designs Cantilevered Cultural Space for Arvo Pärt Center

Awarded Special Mention "for its original concept and daring in thinking beyond the set bounds," OFIS Arhitekti's proposal for the Arvo Pärt Center, "MEIE AED" (Our Garden), is a combination of a pine tree, tree house, traditional house, nest, observatory, and floating bridge. A cultural center that incorporates a multitude of programs including concert space, archives, creative space, and a chapel, the building was conceived to converse closely with its forested natural surroundings.

Courtesy of OFIS Arhitekti Courtesy of OFIS Arhitekti Courtesy of OFIS Arhitekti Courtesy of OFIS Arhitekti

Thibaudeau Architecte & Agence d'Architecture Guiraud-Manenc Design Sculptural Tourism Office in France

French firm Thibaudeau Architecte & Agence d'Architecture Guiraud-Manenc has earned second place for a competition to design the new tourism office for "Les Pays de Fontenay le Compte France." Designed to encourage tourism in South Vendée, the design merges a contemporary style with a consideration for the historic and artistic identity of the area.

© Thibaudeau Architecte & Agence d’Architecture Guiraud-Manenc © Thibaudeau Architecte & Agence d’Architecture Guiraud-Manenc Section Master Plan

"Insectarium Metamorphosis" Takes First Place in Montréal's Space for Life Competition

Kuehn MalvezziPelletier De FontenayJodoin Lamarre PratteDupras Ledoux, and Nicholet Chartrand Knoll (NCK) have won one of three first place positions in Montréal’s Space for Life International Architectural Competition, which seeks to reinvent mankind’s relationship with the natural world for the city’s 375th birthday, with their proposal for the redesign of the Montréal Insectarium. Titled Insectarium Metamorphosis, the project provides new spaces for visitors to get up close and personal with the multitude of insects housed in the museum.

© Kuehn Malvezzi + Pelletier de Fontenay © Kuehn Malvezzi + Pelletier de Fontenay © Kuehn Malvezzi + Pelletier de Fontenay © Kuehn Malvezzi + Pelletier de Fontenay