Cape Cod / Atelier Waechter

© Sally Schoolmaster

This residential renovation by transformed an existing 1947 single story Cape Cod style house into a compact and functional 1,400 sqf modern dwelling.  Simple clean lines, each level of the new house has a distinct character to meet the needs of the new inhabitants.  Cape Cod received a 2010 AIA Portland Built Merit Award.

Follow the break for more photographs and drawings.

Architects: Atelier Waechter
Location: Portland, , USA
Builder: Prutting and Co.
Structural Engineer: Munzing Structural Engineering
Owner: Lola Oyibo & Eric Boardman
Project Area: 1,400 sqf
Project Year: 2010
Photographs: Sally Schoolmaster

© Sally Schoolmaster

The first floor living space is now one open room with living, dining and kitchen areas. Offset from the center of this room is a wooden box that contains “servant” spaces (stairs, powder room and storage). To go upstairs one literally steps into this wooden box creating a dramatic threshold between the main living space and the more private bedroom area above.

© Sally Schoolmaster
ground floor plan

The original Cape Cod roof was removed and a second floor was added for bedrooms. In stark contrast to the first floor, the spatial order is comprised of 4 rooms organized around the central stair. The mood is quiet and calm through the scale of the rooms and the soft texture of the carpeting.

© Sally Schoolmaster
second floor plan

The open floor plan of the first floor reappears at the rooftop terrace. The diagram, once again, is a single room with a box “floating” off center. This time, however, the room perimeter consists of parapet walls which afford sweeping views of the neighborhood and distant mountains.

© Sally Schoolmaster
Cite: "Cape Cod / Atelier Waechter" 18 Dec 2010. ArchDaily. Accessed 01 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=96782>
  • http://uptodayarch.blogspot.com up_today_arch

    Inside style is cool enough…

  • Zoheir

    lovely house !!
    it has something special, I don”t know what !!

  • liveload

    great reworking of an existing type. love the rooftop terrace and the clever bedroom level plan. the big windows are also very appealing: solid. personally, i would have mirrored the main floor core so that the bathroom door was facing the entrance. bathrooms that open onto a dinning space are very awkward.

  • Gordon

    My neighbourhood was all little cottages like this one. Most are being raised, or second floors added, but none with the wit and authenticity as this.