the world's most visited architecture website

Transformation À Charrat / Clavienrossier Architectes

© Roger Frei © Roger Frei © Roger Frei © Roger Frei

From the architect. Situated away from the village, this house included an adjacent barn and had a too vast volume to be renewed in its totally. Only elements which can easily be reused were preserved, cellars and floors of the pre-existent house. The rest was demolished.

Volumes of visible tinted concrete replaced the double-sided roof and the transformed area. the big openings so created allow the light to penetrate more generously. The geometry of the superstructures results both from a formal desire and from a will to remove the wall thickness. The various-slopes faces enhance the highly varied game of the shadows throughout the day. The are no corridors.

© Roger Frei
© Roger Frei

Circulation is made along the external wall, from room to room. The overall view continues beyond the windows, opening onto the surrounding landscape.

Cite:"Transformation À Charrat / Clavienrossier Architectes" 14 Dec 2010. ArchDaily. Accessed . <>