Sharp Cut Workshop / Atelier st

© Bertram Bölkow

The architects began the design of Sharp Cut Workshop by referencing the characteristicly steep roofs by the surrounding historical buildings of the provincial town . The result is a sharp-angular construction body with five differently inclined roof surfaces that evolves from the surrounding environment.

More about this project after the break.

Architects: Atelier st
Location: Eibenstock,
Collaboraters: Ludwig Uphues, Luise Mayer
Structural Engineer: HHT Engineers
Client: Federal State Saxony
Project Area: 347 sqm
Project Year: 2010
Photographs: Bertram Bölkow

© Bertram Bölkow
axon

The generous building incisions under big towed roofs mark the accesses of the sculptural whole form.  The sculptural construction body creates overhangs that provide protection from snow and rain.

detail section

The whole construction body is totally wrapped up in red cedars wooden shingles.

© Bertram Bölkow

Contrasting to this flakily friable material, the incisions are lined at the side and over head with surfaces to smooth aluminium records.  This easy, traditional, but special building skin is reminiscent of a split trunk with external rough, dark bark and an internal, bright and smooth core.

floor plan
site plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Sharp Cut Workshop / Atelier st" 10 Dec 2010. ArchDaily. Accessed 20 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=94494>

1 comment

Share your thoughts