Villa B te O / Bureau B+O

Architects: Arnoud Olie,  Bureau B+O Architecten
Location: Oldeholtpade, Netherlands
Project Team: Remco Siebring, Klaas Kloeze
Site Area:  4630 sqm
Constructed Area:  545 sqm
Project Year: 2008
Photographer: Harry Cock

Light, space, landscape, modern, and romance are a few of the themes that have served the foundation for the creation of this house.

Bureau B+O has managed to combine all these themes into a exceptional design for this rural area. Across the house are two sight lines that connect the inside and the outside together.

The living room and the kitchen have big facades that flows the landscape seamlessly into the interior. The rooms are ordered around a and gives the residents a private space in this open landscape.

The big flat roof with enormous nosing lies on the brown black walls. These walls continue from the interior to the exterior. A little office is also placed underneath the roof, placed separate from the house but is still part of the whole.

Cite: "Villa B te O / Bureau B+O" 25 Nov 2008. ArchDaily. Accessed 01 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=9239>

21 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Looks like a poor man’s german pavillion, quite literally. Also why havent they planted anything in the gardens?

    • Thumb up Thumb down 0

      The function of the corridor is to separate the living from the work area to the right side.

  2. Thumb up Thumb down 0

    i can tell you by looking at the picture that there will be a sliding door hanging from the profile above. maybe they want the door to disappear in the wall. its been done before. magic.

  3. Thumb up Thumb down 0

    can’t say that is my style, and yes it looks like the Barcelona (with the rest of the world apparently calls the German) pavilion by Mies. But i bet is very comfortable to live in very still, works with the surroundings (not the garden jet) very well.

    ps the cavity in between the wals is for the sliding doors. just like Mies en indoor climate disaster.

  4. Thumb up Thumb down 0

    My thoughts about this article:
    (1)Why do many of these Architects, Designers, etc. post pictures of unfinished buildings like this one? The doors are not installed, garden is not planted and I bet the actual interior spaces are not done either because aren’t any pictures of it.

    (2) Yes. The house is basically a Barcelona Pavilion knock-off but it does deserve some of it’s own merit because at least it’s done tastefully.

    (3) Hahaha..LOL…”Harry Cock”??? The photographers name is hilarious!

  5. Thumb up Thumb down 0

    So its called “Barcelona Pavillion” not German pavillion. I thought it was the german pavillion in Barcalona No?

  6. Thumb up Thumb down 0

    I’ve seen a lot of good stuff on archdaily but this Pavilion is just an example of modenism gone wrong:D

  7. Thumb up Thumb down 0

    It has been my privilege to live in 4 different Neutra houses over the years and to have seen practically all of them. RJN would have been proud, as would Mies, to have seen their principles continued in a logical direction because they considered those principles both important and democratic.

    Richard Neutra wrote a wonderful book in 1954 called “Survival Through Design”. It should be must reading for anyone who messing about with reinventing perverse and faddish notions of sustainability.

    Likewise, the courtyard model is essentially Roman by way of Case Study architecture and the planar elements serve the same function of spatial delineation as they do in the Barcelona pavilion as they have since people have been framing landscapes and space with walls.

    What earthly purpose is served by the bitter and uninformed nastiness that pervades these commentaries?

  8. Thumb up Thumb down +1

    perhaps more reminiscent of Mies’ brick country house than the german pavilion… yet with today’s fetish for cantilever!

Share your thoughts