Earll Residence / StudioROEDER

© Matt Winquist

Architects: StudioROEDER
Location: , , United States
Project Architects: Scott Roeder and Betsy Lynch
Structural Engineer: Stuktur Studio – David P. Luneng
Project area: 1,200 sq. ft.
Project year: 2008 – 2010
Photographs: Matt Winquist, StudioROEDER

© Matt Winquist
© Matt Winquist

Sensible site evaluation and planning suggested the Earll Residence addition start as a continuation from the existing north gable form of this 1950′s residence, with the result becoming the abstraction of the mid-century ranch home typically equipped with a lean-to style patio. The addition works as a bookend to the existing structure while simultaneously providing a relief of natural light and ventilation between the old and new, while the maintenance-free patinad steel finish strengthens the form and demonstrates a regional approach in construction techniques.

floor plan
sections

Internal programs and their exterior openings are thoughtfully placed to provide optimal views and experiences of private gardens, patios, and play yards around the property. Operable glazing units at both ends of the internal east-west breezeway hall are slightly recessed while the west elevation is fully shaded by a patio roof and the largest opening takes advantage of the north light. Additional natural lighting washes a wall of reclaimed barn siding throughout the breezeway hall via a continuous slot skylight and provides dramatic effects from dawn to dusk in addition to supplying an abundance of day lighting throughout the existing residence.

© StudioROEDER

Slated for demolition, a dilapidated 1880’s Midwest barn located adjacent to the owner’s childhood home, was acquired and repurposed to become the focal point of the projects interior experience. A process of baking soda blasting followed by light hand scrubbing was performed to clean and neutralize any organic matter within the lumber, thus ensuring a sustainable method for providing a healthy component to the project. A central utility room volume continuously clad in the reclaimed barn siding becomes an anchor for each room in the addition. Circulation throughout the interior, including the exterior patio, is in constant connection with the warmth and texture of the material, evoking childhood memories as well as creating new ones for the family.

© Matt Winquist
© Matt Winquist

The selection of additional materials and methods throughout the project aimed to follow the LEED guidelines ranging from debris removal to finishes. Low and Zero VOC emitting finishes where chosen for all paints, cabinetry, and exposed concrete flooring throughout the addition and the remodel of the existing. Dual flush toilets, a programmable hot water recirculation system, bedroom ceiling fans, and fully dimmable low voltage lighting assist in conserving water and energy use throughout the year. Dual systems of sprayed polyurethane foam and batt insulations were applied to resist exterior heat gain and air infiltration while providing optimal thermal and sound properties. Concrete masonry pavers were salvaged from the property and reused under a new patio roof equipped with a custom roof scupper enabling the celebration of water throughout the Sonoran monsoons.

Cite: "Earll Residence / StudioROEDER" 22 Nov 2010. ArchDaily. Accessed 22 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=90260>

3 comments

Share your thoughts