Hegau Tower / Murphy/Jahn

© Rainer Viertlboeck

Hegau Tower’s design is a direct result of close collaboration between architect and client; a clear modernist expression.

Located in , , 20 km west of Lake Constance and in immediate proximity to the Swiss border, this design by Murphy Jahn is part of a larger development plan.  The redevelopment on the south side of the main train station is a representation of  the transition of this industrial town of roughly 45,000 people from production to service based businesses.

The building is full of highly functional and energy efficient details, including thermal mass activation and integration into the HVAC system, exterior flexible shading on southwest facing facades, natural ventilation, nighttime cooling, and daylight optimization.

More photographs after the break.

Architects: Murphy Jahn
Location:  Singen, Germany
Lead Designer: Helmut Jahn
Associate Architect: Riede Architekten, Fischer und Partner Architekten
Materials/Products: Clauss Markisen (exterior shades)
Structural Engineer: Werner Sobek Ingenieure
Mechanical Engineer: Transolar Energietechnik
Client: GVV Städtische Wohnungsbaugesellschaft
Project Area: 17,056 sqm
Project Year: 2008
Photographer: Rainer Viertlboeck

© Rainer Viertlboeck
© Rainer Viertlboeck

An extension of the regular façade beyond the building volume with screen walls generates a continuous glass sheet toward the eastern plaza and merges the two buildings into one. The tower is constructed as a concrete frame with stiffening core and perimeter columns. Structure and façade are designed for flexibility in office lay-outs and allow open plan, cell and combine offices as well as multiple tenants per floor. The façade module of 2,70 m fosters a generous ambiance of space.

sketch
© Rainer Viertlboeck

Sustainable initiatives include the abundant and recurring strategies of daylight, air and water. A windproof, exterior automatic operable sunshade on the southwest façade allows for reduction of solar loads along with automatic interior perforated louvers on the other three facades. Natural ventilation is provided via hopper windows operated via chain motors and held by scissor hinges. The flat concrete slab is equipped with PVC water tubes to cool and heat the exposed thermal mass of the structure.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Hegau Tower / Murphy/Jahn" 10 Nov 2010. ArchDaily. Accessed 24 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=87882>
  • james

    The links in this post appear to be broken

  • Mariano

    Cartier Foundation by Jean Nouvel…
    Just Bigger scale and different urban settings.

  • rodger

    elegant building. nice use of water white glass.

  • Shawn

    Doesn’t anyone question functionality anymore?

    It’s a nicely detailed, minimal and rational shell with some clever moves like daylit fire/circulation stairs, north and south facade fins that I’d imagine would help with eastern and western sun.

    I’m guessing the little lift up panels on facade spandrels are part of the ventilation system?

    Sorry for the rant, I just think architects need to sound less like magazine welding clients and start contributing.

  • http://individual.cl/ æon

    I like how it looks with the windows curtains randomly open.

  • paz

    To me its more of “Werner Sobeck” then Murphy…
    What happens to those cheesy over blown Murphy-esq detail&colors? I’m sure he got the list of wealthy clients but thats it. The real deal is “Sobeks detail” period.

  • miguel

    beautiful object

  • Romaiin

    Very nice building, but it looks like too much to the Cartier foundation, of the french Nouvel : http://www.galinsky.com/buildings/cartier/cartier1.jpg

  • bruno

    archdaily should have a section with a game, “find a similar project” to entertain this urge of the commentators…

  • arch1980

    comparing with the catier foundation, this one is less intelligent spatial wise. architecure is not only about nice details and how colorless and transparent the glass is. this building, or almost all the design by murphy, is a bit physical and literal

  • Doug C.

    After the miserable post-modernism they produced in the eighties, the quality of this recent work is stunning. And I agree with bruno, achitects are influenced by each other, get over it.