ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Public Space
  4. Austria
  5. Lang+Schwaerzler
  6. 2010
  7. Am Kaiserstrand Bathhouse / Lang+Schwaerzler

Am Kaiserstrand Bathhouse / Lang+Schwaerzler

  • 11:00 - 9 June, 2017
Am Kaiserstrand Bathhouse / Lang+Schwaerzler
Am Kaiserstrand Bathhouse / Lang+Schwaerzler, © Bruno Klomfar - Tom Maldener
© Bruno Klomfar - Tom Maldener

© Bruno Klomfar - Tom Maldener © Bruno Klomfar - Tom Maldener © Bruno Klomfar - Tom Maldener © Bruno Klomfar - Tom Maldener + 27

© Bruno Klomfar - Tom Maldener
© Bruno Klomfar - Tom Maldener

From the architect. The "Am Kaiserstrand" bathhouse in western Austria offers spectacular views of the Bay of Bregenz, Pfaender Mountain and the foothills of the Swiss Alps. A 42 metre long pier connects the pile structure situated on the eastern coast of Lake Constance to the recreational zone of the same name on shore. The revitalisation of the entire complex has also just been completed: the coastal promenade was extended, new pedestrian and bike paths were laid out, and a historic hotel complex was refurbished.

© Bruno Klomfar - Tom Maldener
© Bruno Klomfar - Tom Maldener

The bathhouse is, however, without a doubt, the highlight. Translated into the contemporary formal vocabulary of Vorarlberg's architecture, it convincingly continues the typology referred to as the Swabian Sea tradition. Resting atop the platform - which is supported by 30 reinforced concrete columns - is a simple, single-storey structure. It houses a glazed restaurant (whose terrace provides access to the sundeck), as well as changing rooms, showers and WCs. 

Plans
Plans

The numerous storey-high folding shutters, which constitute the facade's outermost layer, and the sliding-glass doors behind them allow the building to be used flexibly; because the bathhouse can be opened up completely, or, on the other hand, closed and protected, for example, from inclement weather, a variety of spatial combinations are possible.

© Bruno Klomfar - Tom Maldener
© Bruno Klomfar - Tom Maldener

The use of wood, however, is a constant: the columns and the beams. as well as the horizontal cladding of the facade, and all floors - inside and out - are all of the renewable resource. In a nod to sustainabllity, the architects worked with untreated silver fir from nearby forests. The silver fir, which is exposed to the elements, will weather naturally with the passage of time. 

© Bruno Klomfar - Tom Maldener
© Bruno Klomfar - Tom Maldener

The energy concept is also environmentally sound. The bathhouse is equipped with controlled ventilation and heat-recovery. During the heating season, an air-ta-air heat pump pre-warms the incoming air to ensure that the restaurant space can be quickly brought up to a comfortable temperature.

© Bruno Klomfar - Tom Maldener
© Bruno Klomfar - Tom Maldener
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Am Kaiserstrand Bathhouse / Lang+Schwaerzler" 09 Jun 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/873111/am-kaiserstrand-bathhouse-lang-plus-schwaerzler/>
© Bruno Klomfar - Tom Maldener

向前,夏日的清凉,向后,山海交融美景 / Lang+Schwaerzler