ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Israel
  5. Pitsou Kedem Architects
  6. 2017
  7. Modern Cave / Pitsou Kedem Architects

Modern Cave / Pitsou Kedem Architects

  • 03:00 - 26 May, 2017
Modern Cave / Pitsou Kedem Architects
Modern Cave / Pitsou Kedem Architects, © Amit Geron
© Amit Geron

© Amit Geron             © Amit Geron             © Amit Geron             © Amit Geron             + 38

  • Architects

  • Location

    Tel Aviv-Yafo, Israel
  • Design

    Irene Goldberg, Pitsou Kedem
  • Architect in Charge

    Raz Melamed
  • Area

    100.0 m2
  • Project Year

    2017
© Amit Geron
© Amit Geron

From the architect. The rooms making up this Old Jaffa apartment came together over hundreds of years – each with its own character and ground level. Refurbishing presented an opportunity to unite the rooms into one whole and in particular, to illuminate and brighten the dim space by opening it up toward the sea.

© Amit Geron
© Amit Geron

Decorations added over the years to the ceiling arches were promptly removed and the arches covered in white plaster. In contrast – the impressive dome in the kitchen, which had been covered in layers of plaster, was uncovered. The floor level was unified – by addition or subtraction – depending on the room, and a new raw concrete floor was cast, with accentuated filing stones.

© Amit Geron
© Amit Geron
Floor Plan
Floor Plan
© Amit Geron
© Amit Geron

The newly integrated spaces are not closed with doors, but left open – allowing views to the sea from each one of them. Hence, in the absence of a hallway they serve both their designed function and for passing through. The openings connecting them are emphasized with black tin sheet covering that is also used to hide the new technical systems in the walls; whereas in the bathroom, it is used on the raised toilet and shower platform, set facing the sea.

© Amit Geron
© Amit Geron
Cite: "Modern Cave / Pitsou Kedem Architects" 26 May 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/872177/modern-cave-pitsou-kedem-architects/>
© Amit Geron

洞居 / Pitsou Kedem Architects