OUTrial House / KWK PROMES

Architects: KWK PROMES
Location: Ksiazenice,
Project Architect: Robert Konieczny
Collaborator: Marcin Jojko
Structural Engineer: Jaroslaw Kaminski
Design Year: 2004
Construction Year: 2005-2007
Site Area: 1,440 sqm
Constructed Area: 180 sqm
Photographs: KWK PROMES

A green clearing surrounded by forest was the only context for the proposed small house. Hence the idea to “carve out” a piece of the grass-covered site, move it up and treat it as the roofing to arrange all the required functions underneath. When the whole was ready, the client came up with another request, to create some space for a small recording studio and a conservatory. The latter was obtained by linking the ground floor with the grassy roof through an “incision” in the green plane and “bending” the incised fragment down, inside the building.

This procedure turned the roof into an atrium, as the only way to reach it was through the interior of the house. As opposed, however, to a typical atrium, the newly-created space has all the advantages of an outer while remaining a safe, internal zone within the building.

This way, a new type of house was created, and its designation – outrial – is to convey the idea of an atypical atrium which is part of both the interior and the exterior of the building.

The studio was created in a similar way as the conservatory, but in order to ensure work comfort for a rock musician, it was isolated from the rest of the house by shifting it upwards.

Cite: "OUTrial House / KWK PROMES" 14 Nov 2008. ArchDaily. Accessed 23 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=8713>

22 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    what is amazing?
    this kind of ideas are repeated all over the world….
    maybe amazing is that it was realised in Poland?,where people don’t challenge with their life shelters and tend to build houses looking like H O U S E S ?
    the volume is boring i think…

  2. Thumb up Thumb down 0

    Perhaps I am old fashioned, but the “downstairs” is as inviting as a car dealership. While the architects are obviously talented in form making, the building is a solution not specific to a place – evident in the photo of the man sitting on the lawn with trees and grass all around.

    Does anyone truly wants to sit up there on a ‘lawn,’ have drinks in the evening on cooler night or lunch with friends on a summer day? Now imagine a rainy day and opening the door up to the stairs. The idea begs for a hill side, where excavation can meet natural light with vertical circulation.

  3. Thumb up Thumb down 0

    I think, it’s amaizing, and it’s not that important for me who did descover this idea, the important thing for me is that it’s being made, i love it!

  4. Thumb up Thumb down 0

    There´s something that the architect didn´t add to this house description. The client is a guitarist, and he has a setup for a recording studio at the top. So imagine him playig guitar over the “hill” on a sunny day. Amazing!

  5. Thumb up Thumb down 0

    It is a superb project! INGENIOUS and at the same time simple. It gives birth to an entirely NEW TYPOLOGY, just like Aatrial House of the same studio! Very promising architects! Im waiting for pictures of completed Safe House. Outstanding and innovative design! Well done!

  6. Thumb up Thumb down 0

    It is forever surprising to me to note how corrosive the commentary is on the architectural and design blogs. What could possibly be the purpose of this kind of comment? It says far more about the person posting than it does about the topic.

    This is a particularly beautiful project especially in the promise that this typology could offer for urban environments. The palette of materials is reduced in a way that emphasizes the force of the architectural form and I find that there is a debt owed to the Villa Tugendhat in the plasticity of the forms. One detail that I very much appreciate is the mass of the roof serving as a -tray- for the garden above.

    The only observation that I would make is that it seems that a formal opportunity may have been missed with the fireplace chimneys and flues. It would seem that the idea of the polished cylinder is to render this element invisible. There is always an opportunity to go the opposite way, to emphasize the element and integrate it to the plastic form of the structure. The best way to disguise something is to make it plain and visible – hiding in plain sight. Likewise, it seems to me that the satellite dish and the antenna are heroic opportunities for a little artistic addition (realizing that the client stuck that equipment up there). Finally, the economics of the fenestration shows up a little – bouncing between extreme elegance and slightly clunky commercial glazing. Certainly that must have been a budgetary constraint.

    The entrance court and garage arrangement is massively successful. I don’t know how it could be more elegant than it is.

    Terry

  7. Thumb up Thumb down 0

    I actually don’t mind the chimney flues, I suppose they aren’t gorgeous, but I think it gives you some realization that there is a home underneath, unless the architect is really trying to completely submerge you in nature, which I don’t think is the idea.

  8. Thumb up Thumb down 0

    This is what i would llove to live in. never have i wanted to lay on grass so bad as after seeing that the grass is the roof. absolutelybeauitful

Share your thoughts