Món Petit / Miquel Merce Architect + MSB Workshop Office

© Miquel Merce Architect

Architects: Miquel Merce Architect + MSB Workshop Office
Location: Engordany,
Graphic design: BAG Disseny
Constructor: Lizarte
Project area: 60 sqm
Project year: 2010
Photographs: Courtesy of Miquel Merce Architect

© Miquel Merce Architect

A store more than just a store.

A singular shop, not only for its premiere in Andorra as a sustainable space of pre-owned baby items, but also for its expressive and sincere architecture.

This shop come into being in a specific period: crisis, ecology, sustainability… a set of factors that makes us react and change. Retrieve, save, consider, are verbs that we have to go along with in this new phase, and demonstrate that they are not only a philosophy of a minority, but they should be the philosophy of everyone and everything.

plan

More than a store: here the customer brings the product, making it complicit in this new concept, where fashion and marketing becomes necessity and reality. Opening up endless possibilities, in terms of volume and sizes, of products on display. First difficulty: flexibility, it should be possible to expose both small and large items, in varying amounts without having to turn constantly the space.

Any product intended to children has striking colours, shapes, motifs … that concentrated in such stores are intensified up disconcerting. In many cases, this visual intensity plays against the order and serenity of the space, the content can “beat” the container. Second complexity: the space must control children’s products usually striking.

© Miquel Merce Architect

We respond to this problematic creating a single item, which transmit this philosophy of sustainability, and natural recovery. It doesn’t want to be furniture, but to be immaterial, sculptural and essential. We create an element that, like everything else in this space, can be reused, giving him a second chance, without adornment or gimmicks, without irreversible manipulations … It is not decoration or vogue; it is sincerity, philosophy… Architecture.

© Miquel Merce Architect

Those elements are recycled black steel plate, chosen especially for this space for its elegant and evocative dark texture. Pushed to the limit of their strength, those plans give the sensation of “floating” lightly in space, helping to create a special and unique atmosphere.Thanks to its constructive and material sincerity, it enhances the value of the products exhibited. With its repetition, it gives rhythm and vibration to space. Opaque and heavy laterally, invisible and clear front side, the steel elements metamorphoses dramatically forcing the viewer to move, to change perspective, interacting with it. It is a geometric reality: to see all the products, the customer is forced to enter and go at the back of the store, participating and living this sculptural architecture.

elevations

Mixed with this trading area, there is a space for kids and parents, where meetings, conferences, workshops … are possible to emphasize even more this idea of interaction with space, mixture client/seller, and new philosophy of sustainable trade.

In short, we wanted to create a sculptural space, useful and critic of the times we live in, doing with the minimum, the maximum, giving a new sustainable dimension to the “less is more” of Ludwig Mies van der Rohe. A space formed by a repetition of reusable elements with sculptural rhythm, that beyond a commercial or environmentalist discourse wants to bring it spectator into a architectural world where elegance and sustainability works; Where necessity and art mingle; where things can have other uses, and still make us vibrate for its naturalness. It is not interior design or decoration, is a change in our society, our way of thinking and seeing things,a change in our time, in short, Architecture.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Món Petit / Miquel Merce Architect + MSB Workshop Office" 09 Nov 2010. ArchDaily. Accessed 01 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=87121>

4 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    What comes into my mind the first time when I saw this store interior was the space enlargement made from the vertical elements. The architect really employs the element to cope with the limited space. Interesting.

    • Thumb up Thumb down 0

      I agree with you, but, the design is too adult, considering that children products are on display.

  2. Thumb up Thumb down 0

    Although I like the concept, I find the shop more suitable for expensive shoes, or jewelry. So when there is a robbery, the blades close and you have a sliced robber.

  3. Thumb up Thumb down 0

    Never mind what the store is selling, the idea creating separation in an already small and contained environment seemed rather innovative to me.

    You’re right, it did seem a little solemn or adult-like for a baby outlet. It could be a European thing??

Share your thoughts