ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. VAGA
  6. 2016
  7. Puxadinho / VAGA

Puxadinho / VAGA

Puxadinho / VAGA

©  Manuel Sá ©  Manuel Sá ©  Manuel Sá ©  Manuel Sá +20

  • Architects

  • Location

    Vila Madalena, Brazil
  • Authors

    Fernando O’leary, Pedro Domingues, Pedro Faria
  • Area

    18.2 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Text

    Fátima Menezes
©  Manuel Sá
© Manuel Sá

From the architect. There were two young friends who bought an apartment on the ground floor of a building in Vila Madalena neighborhood. Although life there is intense, it keeps some bucolic aspects of São Paulo residential neighborhoods.

©  Manuel Sá
© Manuel Sá

They started often having young people like them, some Brazilian and some foreigners, as guests in the small room in the back for a short while. Then they noticed that they could use the room to receive guests with much more comfort.

Axonometric
Axonometric

The name “Puxadinho” was chosen because it refers to a kind of informal building very common in Brazilian cities and, simultaneously, it was a nice way of identifying the peculiar feature of the building, enclosed to the previously existing one.

The challenges for the project and for the undertaking were, at first, the very limited budget, besides the small space and difficult access to the building site.

©  Manuel Sá
© Manuel Sá

The first step was to demolish the existing building, a very unsteady one, and to create two rooms and a bathroom which could be used separately or together, therefore, extending the capacity of the area.

Plan
Plan

However, throughout the process, it was possible to identify the opportunity to extend the social areas while the bedrooms were not used by guests and the possibility of using the rooftop to grow plants and as a leisure and sunbathing area.

The door was a key solution adopted to create the new intended dynamics.

In literature or in philosophy, doors usually have a metaphoric meaning that connects them to several possibilities in the future or to the closing of opportunities. In the dictionary entry, doors are meant to show entrance or define exits.

©  Manuel Sá
© Manuel Sá

But it is not the case of Puxadinho: there it is the main element, accountable for the flexibility of different spaces, extending or restricting them, however always establishing several levels of integration among the social areas and the private spaces. 

©  Manuel Sá
© Manuel Sá

Through the door, the same flexible area may open up one of three possibilities: a living room and a suite, or, a living room with a bedroom and a bathroom or, then again, two bedrooms and a bathroom.

The rooftop, which extended the external area to the upstairs level, besides offering a privileged view of the city, incorporates the other previously designed uses. 

©  Manuel Sá
© Manuel Sá

The construction system consisted on the use of concrete molded lattice panel slabs supported on a brick layered concrete block structure. This system enabled a cheap, fast and effective construction for a narrow space with difficult access. Whereas the window frames, as well as the stairs and the benches were made of metal work and carpentry.

Section
Section

The touch of sustainability that gives the project another aspect of modernity is the fact that all the rainfall water drained from the rooftop is directed to a cistern, thus enabling its use for cleaning the external area and for watering the plants.

When concepts of flexibility, sustainability and modernity are added to the intervention in the original space that gave birth to the dream of young friends and to the Puxadinho project, it also gives a new meaning to the concept of this peculiar kind of informal construction so common in the Brazilian reality.

©  Manuel Sá
© Manuel Sá
Cite: "Puxadinho / VAGA" [Puxadinho / VAGA] 20 Apr 2017. ArchDaily. (Trans. Vada, Pedro) Accessed . <http://www.archdaily.com/869464/puxadinho-vaga/>
Read comments