ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. France
  5. h2o architectes
  6. 2016
  7. La Cartoucherie / h2o architectes

La Cartoucherie / h2o architectes

  • 05:00 - 31 March, 2017
La Cartoucherie / h2o architectes
La Cartoucherie / h2o architectes, © Julien Attard
© Julien Attard

© Julien Attard © Julien Attard © Myr Muratet © Julien Attard +21

© Myr Muratet
© Myr Muratet

From the architect. The R buildings concerned by our rehabilitation project are located in the lower part of the site of the Cartoucherie at Bourg-les-Valence, listed as a Historic Monument. The first phase of the work led by the town and the architect Philippe Prost allowed for the rehabilitation of the principal building with its fine architectural qualities and of the courtyard, which were both in a ruinous state. This important building of our heritage was, in 2009, transformed into a place of creation with the opening of a new major center for quality film animation.

© Julien Attard
© Julien Attard

Very active, the Image Center of the Southern Rhône-Alpes region will rapidly need more space. The decision is thus taken to rehabilitate the R buildings located below. Their construction is more basic. Their parallel, stepped implantation follows the natural slope of the ground. Built in successive phases, from as early as 1915, these linear buildings of industrial character offer large volumes which will be preserved by the rehabilitation project.

Sections
Sections

We sought to preserve the qualities inherent to the existing buildings which are modest yet efficient: a spatial generosity bathed throughout by natural light, a repetitive and simple constructive system. The planning of the different programs was guided by this logic. The halls pierced with bays will thus quite naturally house the working places; the central hall, well lit but without a view will become the living heart of the project, a meeting space for the different companies working there.

© Julien Attard
© Julien Attard

The rehabilitation included a complete refurbishment of the outer shell (roof, glass covering and façade).
A new unique entrance common to all three halls allows easy access to the different volumes and anticipates the extension envisaged to the South.

Plan
Plan

Different punctual elements come and enliven the great working spaces. The entrance, first of all, made up of an aedicule whose geometry stretches and extends to the wall and the ground, wrapping visitors as they come in. In this case, rather than confronting the new and the ancient, we tried to create a complementary, coherent whole.

© Julien Attard
© Julien Attard

The R1 hall has a mezzanine in the shape of an ellipse which flirts with the existing walls. The R2 hall in the middle, which functions as the common room, includes a great multi-function piece of furniture (counter, benches, kitchen and storage). It is the living heart of the building, a place to meet and share with other creators.

Sections
Sections

A data-center, the neuralgic center of companies specialized in digital creation, is located at a lower level with all necessary network and technology.

Lastly, a shared meeting room is housed in a shed-like space; a glass wall allows for transverse views across the different working places.

© Julien Attard
© Julien Attard
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "La Cartoucherie / h2o architectes" 31 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/868182/la-cartoucherie-h2o-architectes/>
Read comments
Read comments
© Julien Attard

La Cartoucherie 仓库改造/ h2o architectes