We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Star House / AGi

  • Architects: AGi
  • Location: Bader St, Kuwait
  • Architects: AGi
  • Design Team: Dr. Nasser B. Abulhasan, Joaquin Perez-Goicoechea, Georg Thesing, Bruno Martins Alfonso Gomes, Daniel Muñoz Medranda, Robert A. Varghese, Abdul Hafiz Mohammed, Moyra Montoya Moyano
  • Area: 5000.0 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Nelson Garrido

© Nelson Garrido © Nelson Garrido © Nelson Garrido © Nelson Garrido

http://vimeo.com/13857468

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

This video by architecture photographer Nelson Garrido provides an up close view of Star House.  Interviews of the architects of AGi describe the approach to this thoughtfully designed weekend getaway house.  An exploration of local construction techniques, rather than typical international standards, led AGi to create a design for Star House that would reinterpret the traditional arabic house.  This modern beach house for a prominent Kuwait family weaves together culture and modernism through materials and traditions incorporating elements of desert and water.  The house is for entertaining and relaxation, therefore it had to accommodate plenty of guests, while maintaining the families privacy.  One way this was accomplished was by utilizing the vertical circulation of the house to separate public, private, and service spaces.  Follow the break for photographs and further description about this beach house in Kuwait.

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

Nestled into the landscape, this beach house blends with the natural topography of the coastline of Kuwait. It slowly unfolds itself to the visitor, as it is approached from the desert.

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

Moving through the house the lower level extends into the landscape and the infinity pool in the garden provides an accentuated visual connection to the sea.

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

The private side of the house, located at the entry level, is concealed from the visitors by a bamboo wall.  The bedrooms and other private living spaces remain isolated from daily activities. A three-way stair, placed at the center of building, organizes the different flows of family, friends and guests.

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

The architects design approach began with creating an organizational and formal structure to the beach house dictated by the ability to maximize views to the sea.  They also had to accommodate the client's request for a single house, two bungalows and a boathouse, with possible plans for expansion in the future.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Star House / AGi" 04 Nov 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/86153/video-star-house-agi/>