Fuller Lofts / Brooks + Scarpa Architects

Courtesy of

The Fuller Lofts project is a 127,500 sqf adaptive reuse and nearly 30,500 sqf vertical expansion of a 1920s concrete industrial building in a depressed neighborhood of East . Located convenient to a station on a recently constructed light-rail line, the Fuller Lofts was the first transit-oriented development begun in the area and has spurred the revitalization of Lincoln Heights.

Follow the break for photographs, drawings, and text about Fuller Lofts.

Architects: Brooks + Scarpa Architects
Location: Lincoln Heights, Los Angeles, California, United States
Structural Engineering: Nabih Youssef and Associates
MEP Engineers: Innovative Engineering Group (IEG)
Landscape Architect: Rios Clemente Hale Studio
General Contractor: Lee Homes
Client: Livable Places
Project Area: 158,000 sqf
Project Year: 2010
Photographs: Courtesy of Brooks + Scarpa Architects

Courtesy of Brooks + Scarpa Architects

Consisting of 102 units (48 studios, 39 one bedroom, 15 two bedroom, with 78 units as live/work) of affordable, workforce, and market-rate lofts along with 15,500 sqf of commercial space, the program adds two stories of penthouse lofts above the original four-story structure. Connected by an open-air paseo, a newly constructed two-story parking structure lies directly adjacent. The design was the result of several design options explored that took best advantage of cost, schedule, and sustainability while incorporating design excellence. Brooks + Scarpa Architects worked with the contractor early on in the process under a Design/Build and Guaranteed Maximum Price contract.

section
Courtesy of Brooks + Scarpa Architects

The design solution for Fuller Lofts creates a daring juxtaposition between new and old. The original neoclassical façade is preserved—along with the elegant, formal lobby—and crowned by a striking steel-clad façade wrapping the addition on the upper floors. Inside, an atrium courtyard was cut into the structure, bringing light and air into the center of the building and thereby reducing the mechanical systems needed. The courtyard was designed with an exterior stair and walkway system to build community through informal interaction. Units are entered directly off this open area, making it the central circulation point of the complex. Two rooftop gardens—one open to all occupants—further enhance residents’ quality of life along with operable windows in every unit, many of which also have private balconies.

Courtesy of Brooks + Scarpa Architects

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Fuller Lofts / Brooks + Scarpa Architects" 03 Nov 2010. ArchDaily. Accessed 01 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=85853>

1 comment

Share your thoughts