Sumikiri House / y+Mdo

Courtesy of y+Mdo

The Sumikiri House is located within a residential neighborhood where there are existing older tenement houses in , , Japan. The existing fabric of the neighborhood consists of narrow roadways,  about 4 meters, and dense housing with limited poor views.  The house is located on a corner lot, and with the idea to maximize the lot the architects created a design that incorporated a lot of natural light and joyfulness for the family.

Architect : y+Mdo
Location: Amagasaki-City, Hyogo-Pref, Japan
Project Architect: Masahiro Miyake
Project Manager: Hidemasa Yoshimoto
Project Area: 113.20 sqm
Photographs: Courtesy of y+Mdo

Courtesy of y+Mdo

In the Sumikiri House the plan at ground level has its corner removed, appropriate to its name which means corner cutoff in Japanese,  creating a garage space and a more open feel to the narrow lot.

Courtesy of y+Mdo

A plain-woven iron grating on the façade of the house suspends out of the the missing corner and creates an interesting mix of transparency and privacy.  Although the grating works as a partition, it provide a brightness and a perspective with inside the room where is not large.

Courtesy of y+Mdo

Sumikiri House achieves a moderate distance and relation between the client and their neighbors. The design of the corner cutoff and plain-woven grating achieves both transparency of perspective visibility and secured privacy in addition efficiently utilizing the narrow lot.

Cite: "Sumikiri House / y+Mdo" 28 Oct 2010. ArchDaily. Accessed 21 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=84535>

1 comment

  1. Thumb up Thumb down +1

    I’ve always liked the Japanese view of privacy. It helps remind me that different cultures often have very different needs and tastes when it comes to space and light. The building itself is an interesting combination of dark and light. The interiors feel cave-like in the photos, but from the outside, the mesh makes the building feel permeable on the second floor. Good use of contrasting color between the floors on the exterior. I also like the way the mesh works from the inside, the way it very specifically defines the transition from interior to exterior space.

Share your thoughts