ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hotels
  4. Singapore
  5. Zarch Collaboratives
  6. 2016
  7. The Warehouse Hotel / Zarch Collaboratives

The Warehouse Hotel / Zarch Collaboratives

  • 02:00 - 27 February, 2017
The Warehouse Hotel / Zarch Collaboratives
The Warehouse Hotel / Zarch Collaboratives, Courtesy of The Warehouse Hotel
Courtesy of The Warehouse Hotel

© Darren Soh Courtesy of The Warehouse Hotel © Darren Soh Courtesy of The Warehouse Hotel + 21

  • Structural Engineer

    JS Tan Consultants Pte Ltd
  • M&E Engineer

    Icon Engineers LLP
  • Contractor

    Towner Construction Pte Ltd
  • Interior/Branding

    Asylum Creative Pte Ltd
  • Lighting Consultant

    SWITCH
  • Acoustic Consultant

    CCW Associates Pte Ltd
  • Quantity Surveyor

    QS Consultants Pte Ltd
  • More Specs Less Specs
© Darren Soh
© Darren Soh

From the architect. Sited in a conserved building off Robertson Quay, the Warehouse Hotel’s roots extend far back to Singapore’s trading history as early as the late 19th century. Three warehouses have been combined and outfitted, starting a new lease of life as a 37-room boutique hotel. The Hotel fronts the Singapore River with a distinctive, symmetrical façade and jacked roofs while original design elements like louvre windows, doors, cornices, mouldings and the Chinese characters on the leftmost gable are sensitively retained and restored. These elements have been complemented with restrained touches, including a metallic black canopy on the main entrance. 

Courtesy of The Warehouse Hotel
Courtesy of The Warehouse Hotel
Courtesy of The Warehouse Hotel
Courtesy of The Warehouse Hotel

The white façade stands apart from the high glass and steel constructs of the urban context, maintaining its presence and historic importance along the Singapore River. A double-volume space greets visitors at the Hotel lobby, with the original warehouse trusses, now re-finished in black spanning the lobby. Natural light filters in through the jack roofs in the daytime, while new portal frames serving as discreet structural interventions fringe the lobby space, providing a clear access and line of sight to the waterfront.

© Darren Soh
© Darren Soh

The spatial configuration of the Hotel sets the entryway in the middle of the volumes, while the rooms are split into two wings, with high-ceilinged corridors leading to the double-volume rooms on the second storey. The rooms are suffused with natural light through a combination of the existing fenestration, skylights and the use of glass blocks; the trusses and portal frames are kept in sight throughout the circulation spaces as well as the rooms, puncturing walls and lines of sight, creating a curious spatial dialogue while accentuating the character of the warehouse’s former life. 

Diagrams
Diagrams

A new extension complements the strong silhouette of the main wing, housing an elevated infinity pool as if hovering just above the Singapore River, provoking visual interest at the corner of the street. Extending the visual (and tactile) connection to the waterfront, consideration was also given to the selection of finishes surrounding the development including the pavers at street level – selected to match those along the promenade of the Singapore River, and the salmon pink tiles used in the pool – serving as a visual metaphor for the relationship between the pavement and the River.

© Darren Soh
© Darren Soh
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "The Warehouse Hotel / Zarch Collaboratives" 27 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/806054/the-warehouse-hotel-zarch-collaboratives/>