ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. Studio North
  6. 2015
  7. Homeaway / Studio North

Homeaway / Studio North

  • 15:00 - 20 February, 2017
Homeaway / Studio North
Homeaway / Studio North, Courtesy of Studio North
Courtesy of Studio North

Courtesy of Studio North                            Courtesy of Studio North                            Courtesy of Studio North                            Courtesy of Studio North                            +16

  • Architects

  • Location

    Radisson Heights - Albert Park, Calgary, AB, Canada
  • Architects in Charge

    Matthew Kennedy, Mark Erickson
  • Area

    2100.0 ft2
  • Project Year

    2015
Courtesy of Studio North
Courtesy of Studio North

From the architect. Overlooking downtown Calgary from the inner-city community of Albert Park, this quaint mid-century bungalow is an experiment in enhanced residential density. The Home Away uses a number of space-saving strategies to adapt the existing house to the client’s busy lifestyle so that friends, family, and work colleagues can comfortably stay and visit for short periods of time, depending on their ever-changing schedules. The main floor, basement, and garage have been sensitively redesigned and are in the process of being renovated to create three discrete and compact dwellings that share a common greenhouse space and courtyard. 

Diagram
Diagram
Axonometric View
Axonometric View
Section
Section

The solarium addition to the south of the house was designed as an all seasons greenhouse that provides a shared indoor/outdoor gathering space, uniting all three dwellings. A terraced deck, with integrated garden planters and seating presents an array of potential configurations for relaxing and entertaining. The garden, designed in collaboration with local permaculturalists, is intended to thrive with minimal maintenance to suit the shifting schedule of the client. Taking advantage of the southern exposure, the translucent polycarbonate cladding allows soft, diffuse light to flood the space and give life to the garden. The diagonally braced lattice structure, designed to mimic a network of branches, creates a geometric dappling of shadows. The space is centered around a fireplace built into the entryway of the solarium, creating a small entry “hut” of charred cedar, following the Japanese technique of Shou Sugi Ban. 

Courtesy of Studio North
Courtesy of Studio North
Courtesy of Studio North
Courtesy of Studio North
Courtesy of Studio North
Courtesy of Studio North
Cite: "Homeaway / Studio North" 20 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/805587/homeaway-studio-north/>
Read comments
Read comments
Courtesy of Studio North

Homeaway 住宅 / Studio North