ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. Jan Couwenberg Architectuur
  6. 2015
  7. House Vlijmen / Jan Couwenberg Architectuur

House Vlijmen / Jan Couwenberg Architectuur

  • 02:00 - 18 February, 2017
House Vlijmen / Jan Couwenberg Architectuur
House Vlijmen  / Jan Couwenberg Architectuur, © Claudia den Boer
© Claudia den Boer

© Claudia den Boer © Claudia den Boer © Claudia den Boer © Claudia den Boer +15

© Claudia den Boer
© Claudia den Boer

From the architect. In the village of Vlijmen this house was designed for an elderly couple, who wanted to keep on living in this house as long as possible. Therefore, most of the program is located on ground level, on the first floor only a spare bed- and bathroom are being made. The program of the ground floor can be seen as a compact box. This box is being perforated with voids, giving rythm and scale to the flat box. In the voids a small patio, carport, wooden Western Red Cedar parts, or windows were made. By making this rhythm the house gets  an extra layer between in- and outside.

Diagram
Diagram

On top of the first ground box a small first floor was realized, featuring a pent roof starting from the top of the box. In a gentle slope the roof lifts up the entrence facade, facing a little forest and the morning sun. The morning sun penetrates the house in the open plan kitchen, where a void to the first floor also marks the heart of the house. In the ground floor plan one clear line defines the sequence of different spaces.

© Claudia den Boer
© Claudia den Boer

The main material used is a brown brick, with a strong horizontal seam. The wooden WRC parts are placed in a vertical manner; in time they will get a grey finish being left untreated.

© Claudia den Boer
© Claudia den Boer
Foor Plan
Foor Plan
© Claudia den Boer
© Claudia den Boer
Cite: "House Vlijmen / Jan Couwenberg Architectuur" 18 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/804562/house-vlijmen-jan-couwenberg-architectuur/>
Read comments
© Claudia den Boer

Vlijmen住宅 / Jan Couwenberg Architectuur