ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Social Housing
  4. France
  5. POGGI & MORE architecture
  6. 2016
  7. White Clouds / POGGI & MORE architecture

White Clouds / POGGI & MORE architecture

  • 05:00 - 24 January, 2017
White Clouds / POGGI & MORE architecture
White Clouds / POGGI & MORE architecture, © Javier Callejas
© Javier Callejas

© Javier Callejas © Javier Callejas © Javier Callejas © Javier Callejas +16

© Javier Callejas
© Javier Callejas

From the architect. A new social housing project in Saintes has totally reinvented what living together means. A seemingly inhabited cloud effortlessly signals the entrance to a recently rehabilitated working-class neighbourhood, known as ‘Les Boiffiers’, dating back to the 1970s. Landscape and architectural design come together in meaningful harmony, showcasing the new development. 

© Javier Callejas
© Javier Callejas

The building is positioned in such a way as to respect the site’s quality, rather than merely colonise the given space. A sense of depth has been created, structured by footpaths and enticing visual perspectives, with the landscape slipping effortlessly in and around the architectural volumes, offering multiple orientations for the apartments, all of which are secluded, standing well back from the road and enjoying open vistas over the surrounding spaces.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

The harmonious association of setting and architecture makes way for a design which, rather than closing in on itself and looking inwards, opens out to embrace the neighbourhood as a whole, while still providing protection from direct line of sight and noise thanks to its perforated cladding.  

© Javier Callejas
© Javier Callejas

This building functions as a pivotal point and its strategic position means that the eye at once perceives it in its entirety. It has no main façade, and no front or back. The three volumes which compose it are compact and the amply proportioned exterior private spaces are grafted onto them in accordance with their internal spatial arrangement and specific needs, playfully disturbing the line of the building’s façades.

© Javier Callejas
© Javier Callejas
Plan
Plan
© Javier Callejas
© Javier Callejas

Exit conventional balconies, terraces and loggias with their separating walls and shields of varying transparency, used to hide unsightly objects or provide a modicum of intimacy. In this design, the outside spaces are extremely secluded and provide genuine additional spaces, equipped with utility rooms for drying washing or storing bulky objects, just like garden sheds. The apartments flow out into these exterior facilities, thereby offering ample extra space. 

© Javier Callejas
© Javier Callejas

These ‘additional rooms’ are the design’s main distinguishing feature and endow each apartment with some of the qualities inherent to detached homes.   

Pragmatism, experimentation and know-how.

© Javier Callejas
© Javier Callejas
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "White Clouds / POGGI & MORE architecture" 24 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/803778/white-clouds-poggi-and-more-architecture/>
Read comments
Read comments