ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Veterinary
  4. Austria
  5. marte.marte architects
  6. 2014
  7. Griss Equine Veterinary Practice / marte.marte architects

Griss Equine Veterinary Practice / marte.marte architects

  • 02:00 - 27 December, 2016
Griss Equine Veterinary Practice / marte.marte architects
Griss Equine Veterinary Practice  / marte.marte architects, Courtesy of marte.marte architects
Courtesy of marte.marte architects

Courtesy of marte.marte architects Courtesy of marte.marte architects Courtesy of marte.marte architects Courtesy of marte.marte architects +20

  • Architects

  • Location

    Treietstraße 27, 6830 Rankweil, Austria
  • Area

    303.94 m2
  • Project Year

    2014
  • Photographs

    Courtesy of marte.marte architects
  • Client

    Dr. Robert Griss
  • Master-builder

    Thöni Hoch- und Tiefbau GmbH & Co KG
  • Carpentry

    Nesensohn Holzbau

  • Electrical Work

    Elektro Hartmann

  • Tinsmith Work

    Entner-Dach GmbH & Co.KG
  • Wondow Construction

    Hartmann Fensterbau GmbH
  • Plumbing

    Markus Stolz GmbH & Co KG
  • More SpecsLess Specs
Courtesy of marte.marte architects
Courtesy of marte.marte architects

From the architect. Sturdy, earthy, yet subtly sophisticated, the “Griss Equine Veterinary Practice” is located where the village of Rankweil (A) meets the wide Rhine Valley. On the horizon, the rugged peaks of the Alpstein massif pierce the sky. 

Courtesy of marte.marte architects
Courtesy of marte.marte architects
Floor Plans
Floor Plans
Courtesy of marte.marte architects
Courtesy of marte.marte architects

The clear-lined building, made of rough reinforced concrete and untreated wood, is home to animals as well as humans. An apartment for the veterinarian is combined under one roof with the equine practice - including an in-house pharmacy, treatment rooms, lab and stables – in such a functional way that the private and public areas are able to coexist without any problem: In short, a finely tuned interaction between work and life, a place of bustle and wellness, both functional and comfy. 

Courtesy of marte.marte architects
Courtesy of marte.marte architects

To arrange all these different rooms on just one floor with a surface of 27 x 19 meters and still build it as one unit, the pavilion principle was applied. A base plate, a reinforced concrete floor of the same size and four solid vertical concrete wall plates – turned towards each other in an exciting composition – make up the supporting structure of the building. The partly recessed façade is made of prefabricated wood frame elements (spruce). The continuous surface is interrupted rhythmically by ceiling-high windows. A sheltered passage and a barn-like space separate the working area from the accommodation wing. The clean and direct form is continued in the interior. 

Courtesy of marte.marte architects
Courtesy of marte.marte architects

The clients and their horses enter the practice, which is set back from the street, from the north side. The big open sliding door, which is part of the façade, reveals the centre of the equine practice: the examining room. All the practice’s other rooms are grouped around this central point. Directly behind it is the operating room and anesthesia box, which are lined with black rubber mats. The in-house pharmacy, laboratory and office area, which is also accessible from outside, is located in the east wing of the building. All of the flooring, built-in furniture and single wall coverings in this area are made of silver fir. The warm and soft effect of this wood is an appealing contrast to the hard and rather cool concrete. The outdoor boxes, three in number, face west – towards wide meadows and fields, the round pen and the small trotting track. The above-average ceiling height of almost four meters keeps the animals safe even when they rear up and lends an almost sacred charm to this “place of healing”. 

Courtesy of marte.marte architects
Courtesy of marte.marte architects

The apartment faces southwest away from the access road. Big ceiling-high glass sliding doors in the living room offer a wonderful view of the natural landscape. The flooring and wall coverings, made out of silver fir, create a warm and safe environment. The glass elements and concrete wall plates are set well back from the edge of the roof, creating a covered veranda. The dominant base plate and concrete floor draw a clear boundary between inside and outside. Despite this, or perhaps just because of it, the sparsely furnished living room – which is rather small compared to the high ceiling – exudes transitory qualities: It brings the garden into the house and conversely extends the living space into the open air. 

Courtesy of marte.marte architects
Courtesy of marte.marte architects
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Griss Equine Veterinary Practice / marte.marte architects" 27 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/802120/griss-equine-veterinary-practice-martarte-architects/>
Read comments

1 Comments

le · December 28, 2016

beautiful

···

Comments are closed

Read comments
Courtesy of marte.marte architects

澳大利亚Griss马场+医院 / marte.marte architects