ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Parking
  4. Norway
  5. Various Architects
  6. 2016
  7. Bicycle Hotel Lillestrøm / Various Architects

Bicycle Hotel Lillestrøm / Various Architects

  • 05:00 - 8 December, 2016
Bicycle Hotel Lillestrøm / Various Architects
Bicycle Hotel Lillestrøm / Various Architects, © Ibrahim Elhayawan
© Ibrahim Elhayawan

© Dawid Nowak © Ibrahim Elhayawan © Noemi Fuentes © Ibrahim Elhayawan +24

  • Structural Engineer

    Sweco
  • Electrical Engineer

    Norconsult
  • Main Contractor

    HAB Contractors
  • More SpecsLess Specs
© Dawid Nowak
© Dawid Nowak

From the architect. Norway has set ambitious targets for environmental and sustainable future. An increasing number of railway stations will now have a bicycle hotel, to promote the use of bicycles. On Monday 10 October 2016 the Lillestrøm Bicycle Hotel opened in the city that has been frequently voted Norway ́s best cycling city. 

© Ibrahim Elhayawan
© Ibrahim Elhayawan

The project was designed by Various Architects AS, commissioned by ROM Eiendom AS and The Norwegian National Railways. 

The design of the building focuses on making a positive contribution to the surroundings. The project gives back to the city the area it takes away by providing a public green rooftop, which directly connects to the main square of the train station. 

© Ibrahim Elhayawan
© Ibrahim Elhayawan

Design Concept
A free form wooden roof resting on a glass box. The glass box consists of transparent glass walls and a playful concrete base that protects the building against the surrounding heavy traffic. The transparent glass walls allow natural light to filter through during the day and transform the building into a glowing box at night, providing a special visual experience. The mood of the building keeps changing from day to night.

© Ibrahim Elhayawan
© Ibrahim Elhayawan

The dynamic wooden roof that lays on top of the glass box, slopes diagonally down to the west towards the train station plaza. This gesture provides an inviting public access to the top. The roof is conformed by furnishing, vegetation, stairs and slopes, creating a unique experience with a panoramic view towards Lillestrøm. 

Section
Section
Elevation
Elevation

The glass walls continue over the roof, turning into the balustrade around the public area. At the same time, the roof penetrates through the walls to frame the entrance and to provide a shelter against rain. Together the glass box and the roof create an intimate yet open and accessible public space. 

© Ibrahim Elhayawan
© Ibrahim Elhayawan

The interior space focuses on the function of the building with light and natural surfaces. The double story bicycle rack becomes the main element in the space. The room height varies from 2.70 m to 6.00 m following to the curvature of the roof. 

Floor plan
Floor plan
© Ibrahim Elhayawan
© Ibrahim Elhayawan
Floor plan
Floor plan

Structure
In consistence with the design concept and the materials principle, the structure of the building is also exposed an honest. The timber beams, exposed in the interior to define the curvature of the roof. A collaborative design process with structural engineers rustled in creating a simple roof structure with repetitive beam shapes to reduce the cost. The shape of the roof is simplified to be a single curved structure, with a diagonal slope to maintain it ́s dynamic form and experience and allows rain drainage. The wooden roof lays on thin steel columns, liberating the roof to be perceived as a separate floating element. 

© Noemi Fuentes
© Noemi Fuentes

Energy
The building has a minimal energy consumption. At day time no lighting is required since the glass walls allow for natural day light. During the night the artificial lighting double functions for the illumination of the interior and provides additional lighting to the surroundings. Natural crossed ventilation is possible through the gaps between the glass profiles hence no additional ventilation is required.

© Ibrahim Elhayawan
© Ibrahim Elhayawan

The whole building glows at night, creating a unique spot for anyone to enjoy a moment amongst the green roof overlooking the city’́s skyline. 

© Ibrahim Elhayawan
© Ibrahim Elhayawan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Bicycle Hotel Lillestrøm / Various Architects" 08 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/801005/bicycle-hotel-lillestrom-various-architects/>
Read comments
© Ibrahim Elhayawan

挪威Lillestrøm自行车酒店 / Various Architects