ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Malcolm Davis Architecture
  6. 2006
  7. Meadow House / Malcolm Davis Architecture

Meadow House / Malcolm Davis Architecture

  • 13:00 - 8 December, 2016
Meadow House / Malcolm Davis Architecture
Meadow House / Malcolm Davis Architecture, © Joe Fletcher
© Joe Fletcher

© Joe Fletcher              © Joe Fletcher              © Joe Fletcher              © Joe Fletcher              +13

  • Landscape Architect

    Lutsko Associates
  • Contractor

    Phil Simon, Simon Construction.
  • More SpecsLess Specs
© Joe Fletcher
© Joe Fletcher

From the architect. A well-read, well-traveled couple commissioned this house as a counterpoint to their small apartment in a San Francisco high rise. Their house was to hold their books and collection of artifacts from around the world.  The program called for “his and hers” offices at opposite ends of the house, encouraging focus but allowing for interaction around the central kitchen.  They wanted a place to read and write in the reflective and inspiring coastal setting.

© Joe Fletcher
© Joe Fletcher

Sited on a highly exposed ocean meadow lot, the challenge was to provide privacy and sheltered outdoor space while maximizing the sense of openness and capturing the southerly views.  The sheltered courtyard separates the main living spaces from the two-story volume of more private uses. The massing of the two simple sheds creates a focal point while blocking the coastal wind and views from the house of the immediate neighbor. A connector joins the volumes with small portal windows at the driveway in contrast to the all glass exposure at the garden and blocks the coastal winds while allowing one to enjoy private ocean views.

© Joe Fletcher
© Joe Fletcher
Floor Plan
Floor Plan
© Joe Fletcher
© Joe Fletcher

The plan is open and informal with the kitchen, dining room, and living room in one space.  The interiors are warm and calm with generous windows framing views of the ocean and the forested ridge. Indoor and outdoor connections are emphasized by the continuous use of stone from the front walkway through the house and out to the central courtyard. All the fir used throughout was locally harvested. Being in the main living space is to be “in the meadow” to observe the birds and native plants close at hand.

Cite: "Meadow House / Malcolm Davis Architecture" 08 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/800909/meadow-house-malcolm-davis-architecture/>
Read comments
Read comments
© Joe Fletcher

牧场住宅 / Malcolm Davis Architecture