ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartment Interiors
  4. France
  5. f+f architectes
  6. 2015
  7. The Attic / f+f architectes

The Attic / f+f architectes

  • 11:00 - 9 December, 2016
The Attic / f+f architectes
The Attic / f+f architectes, © Johan Fritzell
© Johan Fritzell

© Johan Fritzell         © Johan Fritzell         © Johan Fritzell         © Johan Fritzell         + 23

  • Architects

  • Location

    Strasbourg, France
  • Architect in Charge

    Aurélie Fechter, Johan Fritzell
  • Area

    240.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Johan Fritzell
© Johan Fritzell

From the architect. The project is located in an old jugendstil building from 1901, in the Neustadt area in Strasbourg.

© Johan Fritzell
© Johan Fritzell

This large duplex apartment occupies the former attic of the building. It has been created through the conversion of  old maid rooms and the above loft that was used for storage.

Section
Section

Throughout the project the material palette is restrained: wood flooring, black MDF that is dyed in the mass for the fixed furniture, large sheets of thin ceramic in the bathrooms and kitchen top.

© Johan Fritzell
© Johan Fritzell

The organisation is simple: all rooms (bedrooms, bathrooms, office, family room) are located on the entrance level of the apartment,  whereas the top floor is one open loftspace with kitchen, living  and dining area.

Lower Floor
Lower Floor

The entrance hall is a double ceiling height space with skylight  that opens largely onto the family  room. It is positioned  att the heart of the apartment distributing on one side the master bedrooms and children bedrooms, and on the other guest bedroom and office space. Here, a black box consisting of dyed MDF panels and doors act as boundary concealing  bedroom, bathroom and storage spaces.

© Johan Fritzell
© Johan Fritzell

The existing varnished pinewood flooring, that had become orange-yellow  over time, has been kept and renovated. The pine boards have been treated in a scandinavian fashion with lye to block the pigments and prevent the wood from yellowing, then soaped for the finish. This gives the boards a pale-white, semi-mat aspect that is very soft to the touch.

© Johan Fritzell
© Johan Fritzell

The master bedroom is conceived as a little suite with walk-in wardrobe and adjoining bathroom. Natural light flows through an added large glazed panel in the roof while the existing small windows offer a view on the surrounding park. The bathroom flooring, walls and top  are made of large mat marble ceramic tiles (3x1m), while the furniture is made of black dyed MDF.

© Johan Fritzell
© Johan Fritzell

The same black MDF material, being dyed in the mass and less prone to surface chipping compared to tainted or lacquered wood,  is also used for the stairs. The railings are made of laminated glass.

© Johan Fritzell
© Johan Fritzell

The upper floor is organized with the kitchen on one side, a fireplace and living room on the other, dining area in the center. Only the chimney masonry from the lower floor apartments interrupts the open plan.

Upper Floor
Upper Floor

The living room faces a large terrace that is partly sunken into the roof. The built in fireplace is flanked  with concealed storage spaces and bar.

© Johan Fritzell
© Johan Fritzell

In the kitchen, the same MDF has been used for the woodwork and wall paneling. The kitchen island is finished with marble ceramic.

© Johan Fritzell
© Johan Fritzell

Product Description.

- Restrained material palette: wood for the flooring (either existing pine wood that was re-used with a Scandinavian soap treatment or lacquered oak in the upper area (kitchen))

Varnished Valchromat Black MDF Panels for all the fix furniture (wardrobe, kitchen, bathroom furniture) including the stairs

Laminam extra large thin ceramic tiles for all bathroom surfaces and kitchen island.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "The Attic / f+f architectes" 09 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/800815/the-attic-f-plus-f-architectes/>
© Johan Fritzell

阁楼 / f+f architectes