ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Store
  4. China
  5. NTYPE
  6. DressingForFun / NTYPE

DressingForFun / NTYPE

  • 20:00 - 9 January, 2017
DressingForFun / NTYPE
DressingForFun / NTYPE, © Xiao Yi
© Xiao Yi

© Xiao Yi Interior Courtyard . Image © Xiao Yi Interior . Image © Xiao Yi Open deck. Image © DressingForFun +21

Before-After. Image © Joao Lemos
Before-After. Image © Joao Lemos

From the architect. Chinese residential buildings dated from 1980s/90s are now facing challenges of being upgraded in order to adapt to new needs and current way of living.

© Joao Lemos
© Joao Lemos

The site consists of two parts, the front part along the street, and the back part which is an apartment with a separate access from the residential building. In-between there is an open space, forgotten and abandoned by its previous users, hidden behind by a brick wall.

Floor Plan Diagrams
Floor Plan Diagrams

In the design, this open space is revealed, transformed into three green patios, and a transparent glass pavilion connecting the front and the back, providing the space with a continuous sense of interior/exterior with natural light, enriching, and adding stimulating moments to the overall experience of the space. Extended into the front space, one of the green patios can be seen from the street level. While standing inside of the glass pavilion, street life can also be seen directly or captured by mirror reflection.

© Xiao Yi
© Xiao Yi

The shop is called DressingForFun. Located in a local Chengdu street, it encourages young people to come back to our street life rather than spending enormous time in shopping malls. A series of fun elements are designed, creating interesting and interactive moments in the space. The space itself is also designed to be flexible, allowing the possibilities for events and exhibitions.

Axonometric
Axonometric

The entrance revolving door has the shop logo cut out from the front steel panel, with back-lit colorful acrylic plate behind, which can be rotated by a door handle from inside, accordingly the logo will show different color.

Entrance. Image © Joao Lemos
Entrance. Image © Joao Lemos

The idea of clothes racks comes from unfolding paper clips. Two types of clothes racks are formed by “unfolding”: moveable standing ones, and fixed hanging ones with lighting integrated.

Interior Courtyard . Image © Xiao Yi
Interior Courtyard . Image © Xiao Yi

The changing room is a moveable box with ceiling open. Its location in the shop can be varied according to the program and layout in the space.

Interior . Image © Xiao Yi
Interior . Image © Xiao Yi
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "DressingForFun / NTYPE" 09 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/800620/dressingforfun-new-shop-ntype/>
Read comments
© Xiao Yi

DressingForFun 新店 / 一质