ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Smart Design Studio
  6. 2016
  7. Indigo Slam / Smart Design Studio

Indigo Slam / Smart Design Studio

  • 20:00 - 10 November, 2016
Indigo Slam / Smart Design Studio
Indigo Slam  / Smart Design Studio, © David Roche
© David Roche

© David Roche © Sharrin Rees © Sharrin Rees © Sharrin Rees + 28

  • Structural Engineer

    Brian Wood
  • Electrical Engineer

    Renata Oliveira
  • Hydraulic Engineers

    Leon Dimino, Scott Murray
  • Project Managers

    Chris Peter, Paul Ishak
  • Furniture Design

    Khai Liew
  • Landscape Architect

    Christopher Owen
  • Lighting Design

    Emrah Baki Ulas
  • Quantity Surveyor

    Janet Lum
  • Geotechnical Engineer

    Todd Hore
  • Civil Engineer

    Kelvin Holey
  • Basix

    Graham Hunt
  • Australia Certifier

    Peter Antcliffe
  • Mechanical Engineer

    Michael De Maio, Michael Whytlaw
  • Facade Engineer

    Peter Romeos
  • Surveyor

    Stuart De Nett
  • More Specs Less Specs
© Sharrin Rees
© Sharrin Rees

From the architect. A piece of sculpture to be lived in, this exciting project fronts newly-built Central Park in Sydney’s Chippendale and creates an inspiring residence for an art collector. Behind a façade of sculpted concrete, serene living spaces and monumental halls create a dynamic spatial interplay of spare interiors in which the main decorative element is light.

© Sharrin Rees
© Sharrin Rees

The concrete façade of Indigo Slam is alive to the changes wrought by light, shade, sun and cloud, providing the new urban park across the road with a lively backdrop to public life. Approaching from O’Connor Street, a patterned steel screen opens to lead the visitor into a generous coved vestibule.

© Sharrin Rees
© Sharrin Rees

From here, the space compresses to a low and narrow corridor before suddenly opening to a cavernous stair hall lit from concealed roof lights overhead. This room is a space unique in Australian residential architecture – grand and austere in its size and sparseness, but inviting and exciting as it leads one upwards through the building.  

© David Roche
© David Roche

As a counterpoint to this dramatic spatial sequence, the living areas leading off it are informal and intimate. Bedroom suites occupy the first floor, overlooking the public park to the north. The curves and planes of the façade here act as screens to provide privacy and shade for the occupants.

© Sharrin Rees
© Sharrin Rees

On the second floor, sitting and dining rooms overlook the park. A sky-lit kitchen and study look back into the building, creating views across the stair hall. To the south, a small garden flat and three car garage address Dick Street.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
First Floor Plan
First Floor Plan
2nd Floor Plan
2nd Floor Plan

Spaces are large but not ostentatious. Internal finishes are modest and pared-back: floors are brick-paved, walls are set render, fittings are simple.

© Sharrin Rees
© Sharrin Rees

The brief was for Indigo Slam to last 100 years. Materials are selected to wear and endure and fittings to last, with operable elements mechanically rather than digitally operated. These include oversized vertical timber blinds that turn and retract by means of hanging chains and awning windows operated by geared winders. The brass armatures for these moving parts lend a finely grained detail to the interior and to the steel, glass and concrete of the building façade.

Section
Section

The project aspires to an exemplary level of environmentally sustainable design with natural lighting, cross-ventilation, rainwater harvesting and adherence to passive solar design principles reducing the energy and water load of the building. Geothermal heating and cooling have also been incorporated into the design and solar hot water and photovoltaic cells populate the roof.

© Sharrin Rees
© Sharrin Rees

Indigo Slam represents a rare opportunity to add a large residence of substantial quality and architectural merit to the diverse neighbourhood of Chippendale, and participate in the reinvigoration this part of Sydney as a place of architectural and cultural interest.

© David Roche
© David Roche

Product Description. To explore an innovative new way of designing the skin of a building, a language of cutting, folding and stitching together was established; something once flat is made three dimensional and something once blank creates and enfolds space. The sculpted façades of Indigo Slam became alive to the changes wrought by light, shade, sun and cloud. The curves and creases of the concrete façade fold, open or close, concealing and revealing, to create privacy, open to the light, form a balcony or maintain outlook as the rooms demand. The plasticity of concrete was essential to creating the forms of the façade and the texture and colour of the white concrete provide the new urban park across the road with a lively backdrop to public life.

© Sharrin Rees
© Sharrin Rees
Cite: "Indigo Slam / Smart Design Studio" 10 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/799154/indigo-slam-smart-design-studio/>
© David Roche

Indigo Slam / 智能设计工作室