ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. The Netherlands
  5. Space Encounters
  6. 2016
  7. Joolz Headquarters / Space Encounters

Joolz Headquarters / Space Encounters

  • 11:00 - 15 November, 2016
Joolz Headquarters / Space Encounters
Joolz Headquarters  / Space Encounters, © Jordi Huisman
© Jordi Huisman

© Jordi Huisman © Jordi Huisman © Jordi Huisman Courtesy of Space Encounters +12

  • Architects

  • Location

    Amsterdam-Noord, Amsterdam, The Netherlands
  • Team

    Joost Baks, Gijs Baks, Remi Versteeg, Stijn de Weerd, Bram van der Heuvel, Ines van Sandick, Lars Goossens, Naomi Cheung San, Carlos Callejo, Vincent van Leeuwen
  • Area

    1600.0 sqm
  • Project Year

    2016
  • Stuctural Engineer

    Van Rossum
  • Climate Design

    Huisman & van Muijen, Den Bosch
  • Contractor

    Barten
  • Interior fit-out

    Roord Binnenbouw
  • Greenery

    GrownDownTown
  • Projectmanagement

    New Cheese
  • Furniture

    Lensvelt
  • More SpecsLess Specs
Courtesy of Space Encounters
Courtesy of Space Encounters

From the architect. Space Encounters won the pitch to design and construct the new Joolz headquarters in a former machine factory building in Amsterdam-Noord. The designer and manufacturer of ergonomic pushchairs is a fast-growing Dutch company from Amsterdam which aims to do things differently. Joolz has a strong ideological agenda when it comes to responsible entrepreneurship. Key to the new building should be their core value: positive design.

© Jordi Huisman
© Jordi Huisman
Ground Floor
Ground Floor
© Jordi Huisman
© Jordi Huisman

The new office measures 1.600 m2 and is located in the developmental area of Amsterdam-Noord and consists of a spacious industrial hall and a generic office building. It's obvious where the quality and character resides, but unfortunately, the office blocks the hall from view from passersby. The first step to nullify this disbalance in quality is taken by removing all the walls on the ground floor, making the hall visible from the street. Subsequently large openings are made in the office buildings facade, further removing all associations of mediocrity.

Section
Section

 The new glazing is placed under an angle to -in line with the brands beliefs – improve transparency. But the main intervention are three lavish gardens filled with trees, plants, birds and fish. Extruded from three of the existing roof lights, they echo the scale and logic of what was already there. Next to express the Joolz ideology by providing a pleasant backdrop for the daily routines, these large glazed gardens also improve the internal climate and provide employees with some more exotic choices to pick as their work location for the day.

© Charlotte Odijk
© Charlotte Odijk
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Joolz Headquarters / Space Encounters" 15 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/799069/joolz-headquarters-space-encounters/>
Read comments
Read comments