ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Estonia
  5. Kadarik Tüür Arhitektid
  6. 2016
  7. House in Koidu Village / Kadarik Tüür Arhitektid

House in Koidu Village / Kadarik Tüür Arhitektid

  • 09:00 - 8 November, 2016
House in Koidu Village / Kadarik Tüür Arhitektid
House in Koidu Village / Kadarik Tüür Arhitektid, © Tõnu Tunnel
© Tõnu Tunnel

© Tõnu Tunnel         © Tõnu Tunnel         © Tõnu Tunnel         © Tõnu Tunnel         +18

  • Architects

  • Location

    Koidu tee, 76403 Harju maakond, Estonia
  • Architect in Charge

    Ott Kadarik, Mihkel Tüür, Aleksei Petrov, Tanel Trepp
  • Area

    215.0 sqm
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Structural design

    Printsiip OÜ
  • Builder

    Villi Kirjanen
  • Interior designer

    Margit Hansmer
  • Client

    Tarmo Hillep
  • More SpecsLess Specs
© Tõnu Tunnel
© Tõnu Tunnel

From the architect. One storey high private house is located in Koidu village, Estonia in a private housing area. The geometry of the building is inspired by the plot and the movement of the sunlight. The building is a shape-shifter offering different views from every angle and changing its form to catch as much warm southern and western sunlight as possible.

© Tõnu Tunnel
© Tõnu Tunnel
Schemes
Schemes
© Tõnu Tunnel
© Tõnu Tunnel

The main building was erected on the western side of the plot while the grill house stands on the east side inside a small hill and acts as an echo of the main building. Between these two volumes an inner rectangular courtyard is created with golden ratio proportions. The landscape protects the yard from the traffic noise and offers privacy.

© Tõnu Tunnel
© Tõnu Tunnel

Spacious living room, with a height up to 6 meters, is located on the western side of the building and opens into both south and west. The living room is tightly connected with the terrace outside. The shape of the patio is also created to follow the sun and open to the south and west. The main part of the terrace is covered with the edge of the roof protecting it from the rain. The wide overhang protects the living room from the sharp and hot summer sun. In the winter when the sun is lower, the light passes under the eave to warm the building. There is a chance that a neighbouring house will block the western sunlight in the future. To maintain the access of the valuable evening light into the living room, a special sun window was created higher from the eyelevel.

Ground Floor
Ground Floor

Main parts of the constructions are made out of stone and laminated wood. The facades are covered with painted larch wood. The natural tree sap in the wood protects the material and holds is appearance for decades without any artificial additives.

© Tõnu Tunnel
© Tõnu Tunnel

Product Description. The most important material in this project is wood, which is used in both structural design as well as on the façade. Wood is a renewable material and the production has a relatively small ecological footprint. Laminated wood used for the roof construction in this project is made out of local Estonian wood and produced by an Estonian company Arcwood.

The facades are covered with painted larch wood. The natural tree sap keeps the material weather proof and it can last for decades.

© Tõnu Tunnel
© Tõnu Tunnel

This project is also nominated for the best wooden structure award in Estonia this year.

Cite: "House in Koidu Village / Kadarik Tüür Arhitektid" 08 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/798918/house-in-koidu-village-kadarik-tuur-arhitektid/>
Read comments
© Tõnu Tunnel

Koidu乡居别墅 / Kadarik Tüür Arhitektid