ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. South Africa
  5. Openstudio Architects
  6. 2015
  7. Swartberg House / Openstudio Architects

Swartberg House / Openstudio Architects

  • 09:00 - 8 October, 2016
Swartberg House / Openstudio Architects
Swartberg House / Openstudio Architects, © Richard Davies
© Richard Davies

© Richard Davies © Richard Davies © Richard Davies © Richard Davies +34

© Richard Davies
© Richard Davies

From the architect. This passive solar new-build house on the edge of the Great Karoo desert in South Africa acts as a poetic and flexible agricultural object. Located on the outskirts of the town of Prince Albert, at the foot of the Swartberg Pass, a World Heritage site, the shifted geometries of the plan are a consequence of arranging the spaces in response to the surrounding landscape. 

© Richard Davies
© Richard Davies

A harvester of light and air, adjusted by its inhabitants in response to the changing natural elements. The brief demanded that the house bring the inhabitants into a closer relationship with the natural world. Enhancing their awareness of the spectacular natural landscape of the Swartberg and the Karoo. With significant changes in light, heat and wind, at different times of day and during different seasons; a ‘fabric first’ approach was adopted to the design and planning of the house; a focus on passive, rather than an active means to heat and cool the building.

© Richard Davies
© Richard Davies

The house was built by local builders with a minimal cost of less than £200,000. It uses a limited palette of robust materials, which connect to the previous use of the site as a sheep farm – brick-on-edge floors, ash, local roughcast lime-washed plaster and white ceramic tiles. Utilising local labour and materials connect the home with the traditional building style in the Karoo. 

© Richard Davies
© Richard Davies

The patterned brick-on-edge floors and roughcast plaster walls and ceilings are kept consistent throughout the exterior and interior spaces, allowing for an ambiguity between inside and out. They are deliberately non-domestic and unrefined. The finely detailed joinery, made in oiled ash, acts as a counterbalance to the more robust materials and differentiates between the sculptural qualities of the solid structure and the elements made to be touched and used in everyday life.

© Richard Davies
© Richard Davies

With the intense heat of summer the thick-walled house can be shuttered, while in winter the large openings act as sun catchers, allowing the dark brick floors to radiate the stored warmth of the sun in cool evenings. 

© Richard Davies
© Richard Davies

The day/night, light/dark character of the house is emphasized by large glazed doors, which slide away into roughcast plaster walls, and small scattered openings allow shafts of light to penetrate into shadows, cleverly configured according to the positions of stars in constellations visible from the upper roof terraces. 

© Richard Davies
© Richard Davies

The large elevated roof terraces act as a modulated raised ground surface. They allow far views of the mountains, and bring the inhabitants closer to the clear, star-filled skies. Openings and spaces are designed to bring near and far landscapes into the way in which the house is experienced, collapsing the distance between nature and everyday life.

© Richard Davies
© Richard Davies
Cite: "Swartberg House / Openstudio Architects" 08 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/796424/swartberg-house-openstudio-architects/>
Read comments
© Richard Davies

Swartberg 住宅 / Openstudio Architects