ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. Atelier Tom Vanhee
  6. 2016
  7. House Aartrijke / Atelier Tom Vanhee

House Aartrijke / Atelier Tom Vanhee

  • 09:00 - 3 October, 2016
House Aartrijke / Atelier Tom Vanhee
House Aartrijke / Atelier Tom Vanhee, © Filip Dujardin
© Filip Dujardin

© Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin +34

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

From the architect. The former farmhouse is situated in an agricultural area. The typology of the existing building was used in a contemporary way to enlarge the dwelling. We added two new volumes with a pitched roof connected with the existing volume. Two chimney shaped skylights create light and a view on to the first floor. A third chimney houses the air outlet of the heat pump. Old and new collaborate together, while both remain clearly visible. 

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
Section
Section
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

The new volumes are finished in wood. The old brick exterior is felt inside when entering the house. The new stairs are a reminder of the pre-existing mouldering stair that was removed. The buttresses and strips of brick in the floor will show the former layout of the barn. The double height in the dwelling makes the living areas more spacious. A new pre-weathered zinc roof connects the buildings into a whole. In addition to the replacement of the old joinery with new windows, the old volume opens up to the landscape on the rear side. Simple uniform windows according to the golden ratio characterize the construction.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

The former building contains the dining room and sitting room, the kitchen, a storage room and toilet, four large bedrooms and two bathrooms. The extension accommodates the entrance hall, circulation spaces, storage space, technical facilities and a garage.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
Floor Plan
Floor Plan
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin
Floor Plan
Floor Plan
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Both the former building and the new buildings are properly insulated (retaining the exterior brick wall) to create a low energy house. The house is mainly heated by an air-water heat pump with low temperature floor heating and radiators. Photovoltaic panels supply most of the electricity. All details are designed and implemented airtight.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Cite: "House Aartrijke / Atelier Tom Vanhee" 03 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/796415/house-aartrijke-atelier-tom-vanhee/>
Read comments

0 Comments

···

Comments are closed

Read comments
© Filip Dujardin

Aartrijke 住宅 / Atelier Tom Vanhee