ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Temporal Installations
  4. The Netherlands
  5. Studio Frank Havermans
  6. 2016
  7. Kapkar Sf.p7s / Studio Frank Havermans

Kapkar Sf.p7s / Studio Frank Havermans

  • 02:00 - 16 September, 2016
Kapkar Sf.p7s / Studio Frank Havermans
Kapkar Sf.p7s / Studio Frank Havermans, © René de Wit
© René de Wit

© René de Wit © René de Wit © René de Wit © René de Wit + 15

  • Client

    Stichting Fabrikaat Nijmegen
  • Basic Construction

    KNØP building system, Mesh Construction Technology, Elst
  • Production

    Studio Frank Havermans, Koos Schaart expeditions
  • Funds

    Mondriaan Fund, Bouwfonds Cultuurfonds, Municipality of Nijmegen
  • More Specs Less Specs
© René de Wit
© René de Wit

From the architect. This pavilion KAPKAR.SF-P7S is designed and built for a temporary Building Lab (BOUWLAB) organised by Stichting Fabrikaat. This foundation, based in the city of Nijmegen in the east of the Netherlands is specialised in organizing temporary place making projects. This summer they erected a small settlement along the new shaped river bank on the north side of the city to focus on alternative ways of building and living in a more self organised way and show it to a broader public. This client asked me to design a low budget pavilion meant to program discussions, forums, meetings, small scale exhibitions, lectures and other cultural events during the period of BOUWLAB. Specific wishes were that the pavilion should have a striking appearance, be demountable and transportable to their future location, project ‘GRID” in Nijmegen, that it would provide space for 50 people, and that enough daylight would enter the building. Another wish was that I should collaborate with a MCT, a new company that developed a clever building system called KNØP. 

© René de Wit
© René de Wit

The site of BOUWLAB and the pavilion is on top of a new dike which has been thrown up for making a new river channel in Nijmegen in order to give the river ‘De Waal” more flow space if the water is high. For this massive infra structural intervention, a part of the Nijmegen-North has been demolished amongst it also old farmhouses.

Model
Model

The first clue for the design of the pavilion is a classic truss frame construction that held up the typical broad gable roofs formerly used in old farmhouses and sheds. In this design I re-introduce this kind of constructions in contemporary design. With the difference that the supporting structure is not only visible inside the building, but that it is also visible from the outside to create more awareness. For me wood frame constructions are one of the anchor points of the Dutch agricultural landscape. Too easily they are destroyed. This design emphasizes on this constructions. I placed the construction of the building to the outside of the building, even so that it spatial becomes part of  theroof and facades itself. In the interior the trusses are folded open and become interior spaces and places to sit for three people.

© René de Wit
© René de Wit

The main construction consists seven equal truss pillars, positioned parallel in three pairs. The seventh is turned 90 degrees and functions as a constructive ending. The base of the pavilion is a levelled floor on top the metal KNØP system. This system is not covered at the sides to emphasise in the beauty of this engineered construction method. The top of this base is covered with rough Douglas boards to provide a floor and side bench. The trusses are placed on the higher part. In the interior and outside this higher level is automatic used  as benches by the public. The ‘head’ of the building is all made of steel angels and corrugated steel sheets and gives access to the interior.  

Model
Model
Model
Model

The whole construction is built in segments and can easily be taken apart en replaced. The roof and siding of the spaces between the trusses are made of metal and pvc corrugated sheets. A beautiful but simple and low budget material that slowly disappears from the landscape in the Netherlands. The pillars are treated with a new rubber coating. 

© René de Wit
© René de Wit

By charging this construction with several elements from classic farmhouse typology in combination with simple low budget materials I created an experimental hybrid construction that emphasize the importance of farmhouses and sheds in our cultural landscape and that these buildings can be a constant inspiration to design contemporary architecture. This pavilion at the same time  is referring to the architectural heritage and also has futuristic appearance in the landscape.

© René de Wit
© René de Wit
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Kapkar Sf.p7s / Studio Frank Havermans" 16 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/795292/kapkar-s7s-studio-frank-havermans/>