ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. APOLLO Architects & Associates
  6. 2016
  7. HAT / APOLLO Architects & Associates

HAT / APOLLO Architects & Associates

  • 17:00 - 25 August, 2016
HAT / APOLLO Architects & Associates
HAT / APOLLO Architects & Associates, © Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

© Masao Nishikawa © Masao Nishikawa © Masao Nishikawa © Masao Nishikawa + 15

  • Structural Engineer

    Nomura Structure (Nomura Motoi)
  • Mechanical Engineer

    Naoki Matsumoto
  • Lighting design

    SIRIUS LIGHTING OFFICE
  • More Specs Less Specs
© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

From the architect. The client is a couple in their 50s and both work full-time. Their plan was to rebuild their parents’ house in the urban area in order to live with their mother. The site is located in a dense residential area where one can find the remnant of good old days of Tokyo. In order to prepare for possible natural disasters in the future, the couple wished to build a house of reinforced concrete box frame construction with high resistance to fire and earthquakes. Since the site is small with a deformed shape, it was required to achieve the maximum capacity while avoiding setback-line limits on each side of the house.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

One cannot have a full view of the house since it is built at the very end of a blind alley. The building consists of three stories, with two floors above ground and a basement floor, and a half of the basement floor is buried underground in order to achieve the maximum capacity by taking advantage of easing of the restrictions.

Plan
Plan
Section
Section

The outline of the deformed land was extruded three dimensionally to form the house, and the charming appearance of the exposed concrete box topped with a roof resembling a pointed hat catches the eye of passers-by.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

Their mother’s room is on the semi-basement floor, down the stairs next to the entrance in the entrance court. The entire floor plan is designed compactly: the couple’s space is on the first floor with two study rooms, for the husband and wife respectively; a bedroom between the studies; and a wet area. Although it appears rather closed from the outside, the interior space with a sense of openness with abundant natural light is achieved by providing the courtyard.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

The family room on the second floor is shaped along the setback-line limits, and the wooden rafters are used for the roof truss instead of reinforced concrete ones, creating a unique appearance of the mixed structure.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

One feels a distinct centripetal force in the loft-like small space with a courtyard, which somehow reminding one of a yurt, a dwelling of Mongolian nomads. The entire roof is lit up by the ambient light, creating a sense of security in such a small space, as if staying under the shelter of a big tree. 

Cite: "HAT / APOLLO Architects & Associates" 25 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/794022/hat-apollo-architects-and-associates/>
© Masao Nishikawa

东京“帽子”住宅 / APOLLO Architects & Associates