ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Chile
  5. SUN arquitectos
  6. 2015
  7. TH House / SUN arquitectos

TH House / SUN arquitectos

TH House / SUN arquitectos
TH House / SUN arquitectos, © Nico Saieh
© Nico Saieh

© Nico Saieh © Nico Saieh © Nico Saieh © Nico Saieh +27

  • Architects

  • Location

    Chicureo, Colina, Santiago Metropolitan Region, Chile
  • Architect in Charge

    Juan Eduardo Salinas
  • Area

    356.0 m2
  • Project year

    2015
  • Photography

    Nico Saieh , Cortesía de SUN arquitectos
  • Collaborator Architect

    Balazs Rose
  • Construction

    Constructora ETK, Lamitec Maderas Laminadas
  • Project year

    2014
  • Construction year

    2015
  • More SpecsLess Specs
© Nico Saieh
© Nico Saieh

From the architect. TH house is located at a 5000 sqm plot in Chicureo, close to Santiago de Chile. The house is designed by requires of use of laminated wood as the main structural material.

© Nico Saieh
© Nico Saieh
Plan 1
Plan 1
© Nico Saieh
© Nico Saieh

The plan is organized in 356 sqm, distributed on the ground floor, located so as to conquer a large portion of land in a place with minimum slope, without any presence of trees. The house is divided into two main volumes - service and rooms - connected by a higher central space where the lobby and the living room is located. 

Section
Section
Section
Section

The house is built on a plot of agricultural origin with expansive clay, so the foundations are pulled back under a cantilevered slab of 1.5 meters to protect them. A system of pillars of laminated wood with a width of 56 x 13 cm is placed onto the reinforced concrete slab, arranged in opposite directions, braces and supports the large laminated wood beams of 1 meter high and 30 meters long. These beams are arranged in such a way to balance cantilevers over 5 meters at its ends.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

The roofing is constructed by a series of laminated wood beams spaced apart one meter each, the inclined height is taken depending on the interior spaces, incorporating a series of skylights that provide natural light.

Courtesy of SUN arquitectos
Courtesy of SUN arquitectos
Detail
Detail
Courtesy of SUN arquitectos
Courtesy of SUN arquitectos

The walls are all wood structure with tongue and groove and painted wood siding by both side, with a series of high standard heat insulation, preventing thermal bridges. The exterior walls are built of 20 cm thickness.

© Nico Saieh
© Nico Saieh
Courtesy of SUN arquitectos
Courtesy of SUN arquitectos
© Nico Saieh
© Nico Saieh
Cite: "TH House / SUN arquitectos" [Casa TH / SUN arquitectos] 11 Aug 2016. ArchDaily. (Trans. Santibañez, Danae) Accessed . <http://www.archdaily.com/793107/th-house-sun-arquitectos/>
Read comments