ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. France
  5. Hessamfar & Vérons
  6. 2015
  7. Ginko / Hessamfar & Vérons

Ginko / Hessamfar & Vérons

  • 02:00 - 26 July, 2016
Ginko / Hessamfar & Vérons
Ginko / Hessamfar & Vérons, © Arthur Péquin
© Arthur Péquin

© Arthur Péquin © Arthur Péquin © Arthur Péquin © Arthur Péquin +17

© Arthur Péquin
© Arthur Péquin

From the architect. This project involves building 93 multi-family and mid-range housing units in the Berges du Lac-Ginko development area, which forms part of the urban renovation scheme for the north of Bordeaux.

© Arthur Péquin
© Arthur Péquin

Context

Widely referred to as Ginko, this new district sets out to redefine the components of urban life: the place occupied by cars, how people get around, the distribution of energy, the shape of the urban fabric, the relationship with nature, and so on.

Floor Plan
Floor Plan

On the scale of the city block, we thought carefully about how to arrange habitually separate programmes—residential buildings, mid-range housing, row houses, and detached houses—in the most appropriate way.

© Arthur Péquin
© Arthur Péquin

Architectural approach

The juxtaposed « cascade » arrangement both attenuates the block-like effect typical of long, low-rise developments and avoids urban sprawl. This fragmented massing makes it easier for residents to appropriate the homes, and we have ensured that most of the units command views of the lake.

© Arthur Péquin
© Arthur Péquin

So that pedestrian movements take precedence over vehicular traffic, the ground floor homes have private gardens that surround the car park inside the block and make the street more attractive.

© Arthur Péquin
© Arthur Péquin

The car park roof on level 1 is designed as a communal garden: this makes it possible for residents to walk around inside the block and between the buildings.

Section
Section

Because the lobbies are at ground floor level, each building thus has three entrances: from the street, from the car park itself, and from the landscaped car park roof.

© Arthur Péquin
© Arthur Péquin

Dividing the buildings into four lots has made it possible to offer dual-aspect flats and corner balconies.

© Arthur Péquin
© Arthur Péquin
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Ginko / Hessamfar & Vérons" 26 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/792011/ginko-hessamfar-and-verons/>
Read comments
Read comments
© Arthur Péquin

银杏公寓 / Hessamfar & Vérons